Klachten over monumentaal carillon na restauratie

De gemeente Amersfoort gaat op korte termijn in overleg met de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) over het Belgenmonument. Sinds de restauratie daarvan zou de HKU klachten hebben gekregen uit de buurt over het geluid van het carillon dat in het monument hangt.

Het Belgenmonument is een monument op de Amersfoortse Berg in Amersfoort. Belgische militairen bouwden het ter herinnering aan de internering in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog als werkverschaffings- en leerproject. Het is in omvang het grootste monument van Nederland. In 2016 werd het monument grofstoffelijk gerestaureerd en werden de galmgaten in de toren van het monument deels geopend. De oefeningen van leerlingen van de Nederlandse Beiaardschool, onderdeel van de HKU, zijn sindsdien beter hoorbaar in het achterliggende Bergkwartier.

Gaten mogen dicht van HKU

,,Wij waren destijds niet op de hoogte van de inhoud van de restauratie”, zegt Jelko de Ruijter van de HKU. Vlak na de restauratie kwamen de eerste klachten uit de wijk binnen. ,,Het gaat om een enkele klacht, maar die nemen we wel heel serieus. We willen graag gebruikmaken van het monument, maar we willen niet dat mensen in de directe omgeving er overlast van hebben. Wij hebben vrij snel bij de gemeente aangegeven dat de gaten wat ons betreft weer dicht mochten”, zegt De Ruijter in het AD.

Ook bij de gemeente zijn de klachten bekend. ,,We hebben de gaten juist opengemaakt omdat het oorspronkelijke monument ook galmgaten had. Het is in oude glorie hersteld. Vorig jaar hebben we één klacht gehad”, zegt Otto van der Leest. ,,Toen is gekeken wat we kunnen doen en hebben we een deel van de gaten enigszins gedicht.”

Die maatregel gaat de HKU niet ver genoeg. ,,Ze zijn provisorisch dichtgezet met hout, maar dat is niet voldoende. Wat ons betreft worden ze dichtgemetseld”, zegt De Ruijter.

Inwoners uit de achterliggende straten reageren verbaasd. ,,We waren als buurt juist blij dat ze weer open waren. Nu kunnen we in de wijk weer genieten van het carillonspel”, zegt Michel van Goppel. ,,Ik kan me niet voorstellen dat iemand er problemen mee heeft. Ze spelen ook leuke deuntjes. Het is niet van het niveau ‘Boer, er ligt een kip in het water'”.

Bron: AD, Wikipedia