Proef scherm met diffractor in Soesterberg

In de berm van de Amersfoortsestraat (N237) in Soesterberg ligt vanaf 17 december een proefopstelling van de Whiswall, dat moet zorgen voor een vermindering van verkeersgeluid. De Whiswall bestaat uit een laag geluidsscherm met daarop een betonnen element dat het verkeersgeluid laat afbuigen naar boven in plaats van zijwaarts. Hierdoor hebben mensen die in de buurt van de weg wonen minder last van verkeerslawaai. (Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een geluiddiffractor zonder scherm wordt de laatste tijd steeds vaker toegepast, zoals in het Zuid-Hollandse De Lier, waar ook metingen zullen plaatsvinden. Deze nu gebruikte proefopstelling van de Whiswall met scherm is een stuk nieuwer. De proefopstelling stond enkele maanden langs het spoor in Susteren en komt voor een periode van 2 à 3 maanden vrij. Hierdoor kan de provincie hem gebruiken als proef langs de N237 in Soesterberg.

Metingen

Tijdens de proefopstelling zal de provincie Utrecht geluidsmetingen verrichten m.b.v. meetpalen. Deze palen meten het geluid op verschillende afstanden van de Whiswall en op verschillende hoogtes. Ook zal er een meetpaal worden geplaatst waar geen whiswall aanwezig is. Hiermee kan het verschil in verkeerslawaai worden bepaald en dus het effect van de Whiswall in kaart worden gebracht. De resultaten van de metingen zullen in maart 2019 besproken worden met de aanwonenden van de Parallelweg.

Vervolg

Als de resultaten van de proefopstelling bekend zijn, zal in 2019 besloten worden of de Whiswall definitief aangelegd kan worden.

Bronnen: Provincie Utrecht, 4Silence, WOS