Kleine baanveranderingen tegen geluidhinder Schiphol

Zo’n zevenhonderd omwonenden die veel last hebben van de geluidhinder van Schiphol kunnen door nieuwe maatregelen deels worden ontzien. Volgens de Omgevingsraad Schiphol (ORS) bieden nieuwe vluchtprocedures verlichting aan bewoners aan zowel de zuid- als de noordkant van de luchthaven. Dat schrijven onder meer NH Nieuws en het AD.

Aan de zuidkant van de luchthaven wordt er tussen Rijsenhout en Leimuiden via een vaste bocht gevlogen, zodat de overlast in Leimuiden (gemeente Kaag en Braassem) vermindert. Bij proeven in samenwerking met KLM en Transavia zijn goede resultaten geboekt. Wel zijn de gevolgen voor het dorp Kudelstaart (gemeente Aalsmeer) minder positief.

Aan de noordkant van Schiphol komt een vaste naderingsroute in de nacht naar de Zwanenburgbaan, met meer glijvluchten volgens een vast patroon. Dat biedt verlichting in Beverwijk, Castricum, Uitgeest en Heemskerk. De omwonenden van Castricum-Noord en Limmen worden echter niet geholpen.

In Leimuiden is men volgens het AD blij dat de proef waarbij vliegtuigen vanaf Schiphol met een bocht om het dorp heen vliegen om de geluidsoverlast te beperken, definitief wordt gemaakt.

Maar wethouder Paul Slettenhaar van Castricum kan zich niet vinden in de aangekondigde veranderingen. De nieuwe naderingsroutes, die ’s nachts over Limmen en Castricum-Noord blijven gaan, vallen dan binnen de berekende norm van hoeveel hinder toegestaan is. Slettenhaar vindt dat er ook geluisterd moet worden naar de hinderbeleving van de omwonenden. “De beleving van onze inwoners is voor ons belangrijker dan de berekening uit de computer”, aldus Slettenhaar op NH Nieuws. Slettenhaar gaat er vanuit dat het om een misverstand gaat.

Bronnen: NH Nieuws (1), (2), AD