Laagfrequent geluid bij zandwinning Beuningen

De zandwinner Nederzand voor de Geertjesgolf bij Winssen zorgt voor overlast bij omwonenden. Daarom heeft wethouder van de gemeente Beuningen Sijmen Versluijs bij een commissievergadering aangegeven de regels omtrent de vergunning aan te scherpen, wanneer de overlast aanhoudt. ,,Wij hebben zelf die vergunning verleend. Als blijkt dat die onvoldoende scherp is opgesteld dan moeten we daar naar kijken, binnen de wettelijke eisen.”

Naast het geluid van de transportband, die het zand naar de Deestse uiterwaarden brengt, zorgt ook een laagfrequent geluid voor overlast. Het laagfrequente geluid wordt veroorzaakt door de klasseerinstallatie in de voorhaven. Hier worden de grote en kleine korrels door een zeef gescheiden. Het laagfrequent geluid komt waarschijnlijk van zeven die het zand van water ontdoen. De zogenaamde trilzeven.

Ook bij de Beuningse Plas veroorzaakten trilzeven overlast. Deze zijn vervangen door ontwateringswielen. Of dit de oplossing is, moet nog blijken. Ook Nederzand zoekt naar een oplossing. Ze onderzoeken de mogelijkheid van draaiende wielen die het zand en water scheiden. ,,Maar in tegenstelling tot de Beuningse Plas zitten die bij ons op een drijvende fabriek. Daar is alles veel compacter”, zegt directeur Herman van der Linde bij de Gelderlander. ,,We onderzoeken met de fabrikant of dat wel past.”

Van der Linde geeft ook aan dat volgens hun onderzoek het geluid de grenzen niet overschrijdt. ,,Maar dat is voor ons niet voldoende. We willen de overlast oplossen,” geeft hij aan in de Gelderlander. Omgevingsdienst Regio Nijmegen ziet op dit moment het onderzoek van de Nederzand in en is ook een eigen onderzoek gestart.

Bronnen: De Gelderlander, RN7