Last van proefritten bij garage Harley-Davidson

Volgens Martijn Hillen, penningmeester van de wijkvereniging de Hervensebaan, hebben honderden bewoners last van herrie  door Harley-Davidson-rijders. Deze zijn ontstaan nadat Central Harley-Davidson vanuit Veghel verhuisde naar de Hervensebaan 13. Hij zegt het volgende in het Brabants Dagblad:  ,,Het is een prettige buurman die zijn best doet.  Maar een aantal klanten veroorzaakt geluidsoverlast. Daar moet de gemeente iets aan doen’’.

Volgens Hillen rijden er zo’n 300 motoren door de week op een zomerse dag. Hierover heeft één van de buurtbewoners onlangs geklaagd bij de gemeente. Hierin stond onder andere: ,,Het is zeker niet zo dat wij de Harley-Davidson-dealer zijn business misgunnen, zeker niet, maar het past gewoonweg niet aan de rand van een woonwijk die omringd wordt door de twee racebanen: de Bruistensingel en de Hervensebaan.’’

Ook in September klaagde een buurtbewoonster bij de commissie. Deze klachten werden door de gemeente ongegrond verklaard. Een extern bureau zou namelijk gemeten hebben dat het geluid binnen de normen blijft.

Maatregelen vanuit de eigenaar

De eigenaar van Central Harley-Davidson geeft aan in het Brabants Dagblad geeft aan dat hij maatregelen heeft getroffen om overlast aan te pakken. Zo heeft hij borden neergezet op het parkeerterrein met het verzoek geen onnodig geluid te maken. ,,Er zal heus wel iemand zijn die rommelt met demper en uitlaat. Maar wij verkopen alleen Harley-Davidsons die voldoen aan de wettelijke normen’’, benadrukte hij vorig jaar. Ook doet hij nu de felle reclame verlichting uit als de zaak gesloten is. Daarbij mogen de motorrijders niet meer verzamelen op zijn terrein als hij niet geopend is. Verder zegt hij: “Er is een bezwaarmaker die pas tevreden is als het geluid is gereduceerd tot nul. Dat gaat dus niet gebeuren.’’ 

Motoraanpak op andere plekken

Ook in Steenwijkerland hadden de inwoners te maken met motorgeluid. Daarom is daar nu een bord geplaatst om de motorrijders te vragen minder snel te rijden. Zo ontstaat er ook minder lawaai. Daarnaast zal de politie meer handhaven.

Bronnen: Brabants Dagblad, Steenwijker Courant