Lawaaiige patserbakken op de bon

Vanwege het geluidsoverlast hebben op zondag 3 januari in Laren 12 automobilisten, ook wel ‘straatracers’ en ‘supercars’ genoemd door de omwonende, een boete gekregen. De kosten voor het onnodig geluid veroorzaken is een boete van 400 euro. Daarnaast kreeg één van de bestuurders nog een boete voor het vasthouden van een mobiele telefoon.

De politie trof diverse voertuigen op Plein 1945 en de Brink aan, die onnodig claxonneerden en gas gaven zodat het knallen in de uitlaat goed hoorbaar werd. Een oorverdovend geluid dat duidelijk aanleiding gaf voor overlast voor de omwonenden. Ondanks waarschuwingen bleven automobilisten rondjes rijden, waardoor ze uiteindelijk een bon hebben gekregen.

Aanhoudend probleem

Dit soort situaties zijn al vaker voorgekomen in Laren. De bewoners willen af van het enorme lawaai, hoe stoer het er misschien ook uitziet. “Het is niet nodig. Heel Laren mag zien dat je een mooie auto hebt, maar niet heel Laren hoeft te horen dat je een mooie auto hebt”, schrijft Laarder wijkagent Hans Post op Facebook

Met posters proberen de gemeente en de politie nu aandacht te vragen van de Laarders met ‘patserbakken’. “Dus, bestuurders van deze mooie auto’s: niet dat gaspedaal even extra intrappen, maar rijd door het dorp zoals jezelf graag zou willen dat auto’s bij jou door de straat rijden.”

Naast dat de trotse bestuurders kunnen rekenen op aandacht van de politie, krijgen ook de grote groepen, die in het villadorp dure en luxueuze auto’s komen bewonderen aandacht van de gemeente. “De gemeente is niet tegen mooie auto’s en toerisme, maar wel tegen overlast en onveiligheid,” aldus een woordvoerster van de gemeente Laren in het Parool. De ‘autotoeristen’ staan vooral op de Brink in het Gooise dorp te dicht bij elkaar en rennen soms zomaar de weg over als er een bijzondere auto nadert. “Laren heeft te weinig ruimte voor autoshows en autotoerisme. Daar zijn evenemententerreinen voor,” aldus een woordvoerder van de gemeente.

Bron: Politie, NH nieuws, Het Parool.