Luchthavenbesluit Teuge: op den duur minder geluid

De Gedeputeerde Staten (GS) kiezen in het ontwerpbesluit van luchthaven Teuge voor een balans tussen de belangen van luchthaven en de omgeving. Zo willen GS het uitvoeren van valschermvluchten met de huidige categorie vliegtuigen op 4 weekenddagdelen per maand niet toestaan.  En kondigen GS aan de milieuruimte voor emissies en geluid stapsgewijs te willen terug brengen, zodra er landelijke regels voor zijn. Uiteindelijk moeten de Provinciale Staten besluiten over het Luchthavenbesluit.

Verantwoordelijk gedeputeerde Luchtvaart Christianne van der Wal: “We beperken in het ontwerp Luchthavenbesluit Teuge vluchten met de huidige categorie paravliegtuigen op 4 weekenddagdelen. Zodat de omgeving  op die momenten daar geen hinder van ondervindt. Inmiddels zijn het paracentrum en de luchthaven zelf óók bezig met plannen om het geluid van deze vliegtuigen te beperken. Daar denken we graag bij mee. Als zij stiller gaan vliegen, zou de beperking van 4 dagdelen in het Luchthavenbesluit op hen niet meer van toepassing zijn.” Op deze manier kan ook de vloot groeien. Teuge noteerde vorig jaar zo’n 50.000 vliegbewegingen. In het nieuwe Luchtvaartbesluit kan dat met de huidige vloot oplopen tot 80.000.      

Parachutevluchten

Verder wil de provincie onderzoeken of parachutevluchten overlast voor de omwonenden veroorzaakt door middel van een belevingsonderzoek. Het huidige plan zal de vluchten in het weekend deels verbieden. Het parachutecentrum spreek bij Omroep Gelderland van ‘lood om oud ijzer’. “Want als we op delen niet mogen vliegen, zullen we op andere momenten meer gaan vliegen”, zegt Simon Woerlee van het centrum. Tegelijkertijd onderzoekt het centrum stillere vliegtuigen. “Maar die zijn kleiner en dus moeten we vaker vliegen.”

Bronnen: Provincie Gelderland, De Stentor, Omroep Gelderland