Maatregelen voor lawaai Gents hondenasiel

Absorberende cassettes en een hogere muur zijn er nodig om het hondenlawaai van een asiel in Gent in toom te houden. Buurtbewoners van de Watersportbaan hebben namelijk veel last het nieuwe dierenasiel dat in de buurt ligt. De honden maken veel lawaai, wat volgens metingen de situatie onhoudbaar maakt. Daarom moet het asiel van de gemeente aanpassingen doen. Gemeenteraadslid Gert Robert van (N-VA) vraagt zich hierbij af waarom het twee jaar oude asiel dan in de eerste plaats daar is neergezet. “Had men dan niet van in het begin rekening kunnen houden met de geluidsnormen?”

De stenen muur voor het asiel houdt de echo, die het blaffen tegen het gebouw veroorzaakt, niet tegen. Deze moet dus hoger worden. Daarnaast moeten de voegopeningen aan de binnenkant van de muur bekleed worden met absorberende cassettes. Ook de binnenruimtes moeten van een geluidabsorberend materiaal voorzien worden. “Dat is trouwens niet alleen om de buurtbewoners tegemoet te komen, maar ook om het personeel en de vrijwilligers die er werken en veel galm moeten aanhoren, te beschermen”, zegt Tine Heyse van de partij Groen in het Provinciaal Zeeuwse Courant.

“Ander lawaai houdt een keer op”

Ook al in 2019 waren er klachten over de honden. Toen was het asiel net op die plek opgezet. Het onderzoek hiernaar werd echter uitgesteld door de coronacrisis. Eén van buren verhuisde zelfs naar een andere gemeente. “Ja, er is ook ander lawaai, van roeiers die roepen of de hondenschool die wekelijks twee keer buiten traint. Maar dat is afgebakend, je weet dat dat ophoudt,” zegt één van de omwonenden bij DeMorgen. Niet iedereen heeft er evenveel last van. “Ja, als je met een boek op het terras zit hoor je de honden”, zegt Patricia Uyttendaele (72). “Maar zo kun je je aan alles ergeren.” 

Bronnen: Provinciaal Zeeuwse Courant, DeMorgen