Makathon geluidadaptief bouwen: groen én circulair

Tijdens de Makathon Geluidadaptief en Circulair Bouwen gingen ruim 85 studenten en scholieren op zoek naar oplossingen voor het bouwen op geluidgevoelige locaties in de Haarlemmermeer. De winnaars hadden een unieke en volledige oplossing voor geluidadaptief en circulair wonen in Zwanenburg, waar ouderen in een fijne groene omgeving kunnen wonen en die de doorstroming van woningen in Zwanenburg bevorderd.

Op de Makathon waren drie dagen (29 september t/m vrijdag 1 oktober) lang tien coaches en meer dan vijftien experts en workshops om de studenten en leerlingen te inspireren en ondersteunen in hun zoektocht naar slimme oplossingen. De studenten komen onder andere van het Nova College, Hogeschool Inholland, Kaj Munk College, Technisch College Rotterdam en ROC Midden Nederland.

Wethouder onderwijs, Marjolein Steffens, opende de makathon. Op vrijdagmiddag was het de lastige taak van de jury, onder leiding van wethouder Jurgen Nobel, om te bepalen wie de beste ideeën had. Ideeën en die verder gebracht kunnen worden in het Fieldlab Geluidadaptief bouwen aan de Rijnlanderweg, want voor de gemeente zijn dit belangrijke onderwerpen.

 “We wonen in de nabijheid van Schiphol”, legt Jurgen uit. “Dat betekent ook dat we daar geluidsoverlast van ervaren. Ik geloof in innovatie. En ik geloof dat we problemen met slimme oplossingen te lijf kunnen gaan. Daarom ondersteunen we ook de proef geluidsadaptief bouwen aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp. Daar staan meer dan 120 containers, die huizen moeten simuleren. Zo kunnen we meten hoe je het best kunt bouwen en zo min mogelijk overlast hebt van vlieggeluid. Uiteindelijk gaat het om een betere leefomgeving.”

Maar hoe ontwerp je een gebouw dat geluid afschermt? Hoe creëer je stillere ruimtes met behulp van vorm, indeling en gevelmateriaal? En welke rol speelt groen in de omgeving? Als casusopdracht droeg Woningbouwcorporatie Ymere drie typen gebieden aan in de regio. “Eerst moet je het specifieke probleem definiëren”, aldus Casper Luten en Jan Wit, vierdejaarsstudenten Bouwmanagement & Vastgoed/Ruimtelijke Ontwikkeling bij Inholland Haarlem. “Daarna bedenk je door intensief brainstormen samen oplossingen en die werk je uit tot een prototype met bijbehorende businesscase. Vooral heel leerzaam waren de verdiepende workshops, met veel nieuwe mogelijkheden voor technologie.”

De winnaars waren het team ‘Het oor van zwanenburg’ met hun unieke en volledige oplossing voor geluidadaptief en circulair wonen in Zwanenburg, waar ouderen in een fijne groene omgeving kunnen wonen en die de doorstroming van woningen in Zwanenburg bevorderd.

Bronnen: HC Nieuws, InHolland