Meer e-brommers dan benzineversies verkocht

In de eerste maanden van 2022 is de verkoop van de stillere elektrische bromfietsen voor de eerste keer hoger dan die met een benzinemotor. In totaal werden meer dan 18.000 bromfietsen verkocht, waarvan 54 procent elektrisch was. Dit geeft brancheorganisatie BOVAG aan. In dezelfde maanden van 2021 was dit nog maar 41 procent. Ook bij de snorfietsen is deze verandering te zien.

“Heel veel mensen hebben het idee: ik moet ook bijdragen aan verduurzaming”, zegt Paul de Waal van de Bovag over de opkomst van elektrisch bij NOS. “En er zijn nu goede brommers en snorfietsen op een accu, het is ook een aantrekkelijk aanbod. De prijsverschillen tussen elektrisch en benzine zijn ook niet meer zo groot.”

Rob Förster van Förster Bikes denkt er anders over. Volgens hem kocht men eerder vaak elektrische scooters om stil op natuurwegen te rijden of wanneer deze mee in de camper ging. Op die manier veroorzaakte het voertuig geen benzinelucht. Maar nu spelen de benzineprijzen vaak een rol in de keuze voor een elektrische scooter. “Je bespaart wel op brandstof en op onderhoud”, aldus Förster. “Maar de accu verliest elke dag wat van z’n kracht. Het bedrag dat je kwijt bent voor een nieuwe accu, daarvoor kan je ook een zuinige benzinescooter kopen. Dus eerlijk gezegd snap ik niet dat steeds meer mensen zo’n ding aanschaffen”, aldus Förster.

Bronnen: NOS, BOVAG