Verkoop benzinescooters toch niet verboden

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de verkoop van de herriemakende snorfietsen met een benzinemotor vanaf 2025 verboden wordt. Dit gaat echter niet door vanwege de EU-regels. “Lidstaten mogen niet zomaar besluiten om de verkoop te verbieden, omdat dat in strijd is met de interne markt”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tegen NU.nl. Op dit moment is verkoop van een 2-takt scooter al verboden, maar de 4-takt scooter is ook nog lang niet stil. Zeker wanneer deze opgevoerd wordt, maakt deze nog veel lawaai.

Om het Klimaatakkoord toch te halen, is het ministerie bezig met “alternatieve maatregelen om de elektrificatie van de snorfiets verder te stimuleren”. Een voorbeeld van een alternatieve maatregel is er in Groningen al een verbod voor de snorfietsen met een benzinemotor op het fietspad. Het kabinet wil in de herfst de nieuwe plannen bekend maken. Bij het kabinet ligt de hoop dat het verbod vanaf 2030 kan ingaan. Al eerder is een dergelijk verbod in Brussel besproken, maar daar was “onvoldoende politiek draagvlak in EU-verband”, zegt de woordvoerder bij NU.nl. “Mogelijk dat het bereiken van een Europees akkoord op het uitfaseren van personenauto’s met verbrandingsmotor per 2035 leidt tot een nieuw momentum om óók succesvol Europees aandacht te vragen voor de uitfasering van de (niet-elektrische) bromfiets.”

Volgens branchevereniging BOVAG zijn wetten niet noodzakelijk om de transitie naar elektrische snor- en bromfietsen te maken. “Het aanbod is er, de kwaliteit is op orde, ze zijn betaalbaar”, zegt een woordvoerder bij NU.nl. “Wat je niet per wet of regel hoeft af te dwingen, moet je ook niet doen. Het gaat nu al heel hard.”

Bronnen: NU.nl, NOS, oog-tv