Meer geluidoverlast van motoren en patserbakken

Vorige maand berichtten wij al over de toenemende overlast van luidruchtige voertuigen, met name motoren. Ook deze maand vonden wij weer verschillende berichten in de media over dit onderwerp.

Hilversum

Veel inwoners van Hilversum zijn volgens de Gooi- en Eemlander bezorgd en boos over de ’sportieve rijstijl’ van automobilisten en motorrijders die, vooral na zonsondergang, straten en wegen onveilig maken. Lekker even het gaspedaal diep intrappen en met ronkende motor langs een terras, door een krappe bocht of smalle woonstraat scheuren. Al of niet met een flinke slok of iets anders op. In een uitgebreid artikel wordt een opsomming gegeven van alle hotspots waar wegpiraten actief zijn volgens lezers. Naast de ervaren geluidhinder zijn bewoners bang dat er ongelukken zullen gebeuren en zijn ze boos dat er te weinig gehandhaafd wordt.

Rotterdam

In Rotterdam is de overlast van ‘stoere patserbakken’ op zaterdagavond verplaatst naar de Wilhelminapier, aan de zuidkant van de Erasmusbrug. Tot voor kort vond die vooral op de Meent en de Kruiskade plaats, aan de andere kant van de Erasmusbrug. Sinds de gemeente daar de laatste maanden meer toezicht is gaan houden, verzamelen de auto’s uit het duurdere segment zich op de Wilhelminapier, waar hun geronk extra luid klinkt tussen de hoge bedrijfsgebouwen en de woontorens, meldt de NOS.

Hoorn

In Hoorn heeft de burgemeester al in de wijk Kersenboogerd gebiedsverboden opgelegd om de overlast van een hanggroep in te dammen. Maar omwonenden van het evenemententerrein Pelmolenpad melden soortgelijke problemen: racen, drugs en lawaai, aldus het Noord-Hollands Dagblad. De gemeente reageert met enige verbazing en wil in gesprek.

Laren

In Laren probeerde burgemeester Nanning Mol een einde te maken aan het veel te lawaaierige showrijden van patserige auto’s en het helse lawaai van ronkende motoren. Ook de vele autospotters werden aangesproken op de gevaarlijke capriolen die ze uithaalden om de pronkauto’s met hun camera’s vast te leggen. De politie had er de handen vol aan door zowel de autobezitters als de jongelui aan te spreken, volgens de Gooi- en Eemlander.

Burgeractie in Hoenderloo

Ook het dorp Hoenderloo ontkomt niet aan de verkeersdeelnemers die voor lawaai of een andere vorm van ergernis zorgen bij de inwoners van het dorp. Onder andere motorrijders die met veel lawaai en snelheid door het dorp rijden, zijn een bron van ergernis voor de inwoners van Hoenderloo. In een gesprek gehad van de dorpsraad met de gemeente en de politie werd beloofd om snel borden te plaatsen. Na een maand gemeentestilte heeft de dorpsraad zelf maar borden laten maken met de tekst: ‘Welkom in Hoenderloo. Te mooi om er hard doorheen te rijden. Geniet, dus ‘gas’ met mate!’ Twee dorpsraadsleden hebben begin augustus drie borden geplaatst op privégronden en goed zichtbare plekken, verspreid in het dorp.

Bronnen: De Gooi- en Eemlander (1), (2), NOS, Noord-Hollands Dagblad, Brummen Regiobode