Meer meldingen van burenlawaai tijdens lockdown

Veel Nederlanders verbleven de afgelopen maanden in Tuinesië en Balconia. Zij leren hun buren nu eindelijk eens kennen, maar niet altijd op een fijne manier. Die ene buurman is voortdurend aan het klussen, de andere buren zitten wel heel vaak te barbecueën, de bovenbuurvrouw heeft haar tv wel heel vaak en heel hard aan staan. De politie noteerde in het eerste half jaar bijna 70.000 meldingen meer dan in dezelfde periode vorig jaar, een stijging van bijna 40 procent. Er werd de afgelopen maanden vooral meer geklaagd over jeugd- en geluidsoverlast.

RTL Nieuws heeft de gegevens van de politie verwerkt in een interactief kaartje. Op hun site kun je inzien hoeveel meldingen er per gemeente en per wijk waren. Ook meldingen van andere vormen van overlast zijn meegenomen. Maar liefst 279 gemeenten zagen een stijging van het aantal klachten over geluidshinder. Zo kende Etten-Leur een verdrievoudiging ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode. Ook Rotterdam telde ruim 1.500 meer klachten.

Grote verschillen per buurt

In sommige buurten is het totale aantal overlastmeldingen zelfs meer dan vervijfvoudigd, zoals in Mekkelholt in Enschede, de Merenwijk in Leiden en Varsseveld in de Achterhoek. Maar er zijn ook buurten die behoorlijk minder overlast ervaren ten opzichte van vorig jaar, zoals de omgeving van het Stationsplein in Amsterdam, de binnensteden van Groningen en Zwolle, of het Domplein in Utrecht. Juist in die centraal gelegen buurten wordt normaal gesproken vaker geklaagd over bijvoorbeeld horeca, evenementen en openbaar dronkenschap.

Meer mensen thuis

De politie kan zich wel iets voorstellen bij die toenames. “Allereerst waren er tijdens de coronacrisis meer mensen thuis. Die zien dan ook meer dingen”, aldus een woordvoerder. “Maar als er door de crisis een samenscholingsverbod is en men ziet dan jongeren samenkomen, is de bereidwilligheid van mensen ook groter om te melden.” Dat er meer gemeld wordt, hoeft volgens de woordvoerder dan ook niet noodzakelijk te betekenen dat er ook meer herrie wordt gemaakt. Dit wordt bevestigd door woordvoerder Lily Benjamin-Merens van de Groningse woningcorporatie Lefier. Ook zij benadrukt dat meer meldingen niet noodzakelijk betekent dat er ook meer aan de hand is dan daarvoor. Een ander effect dat meespeelt, is dat het achtergrondgeluid van verkeer fors lager was dan normaal, waardoor het geluid van buren niet meer gemaskeerd werd. Dit meldt Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) in De Stentor.

Buurtbemiddeling

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid maakte in juli bekend een flinke stijging te verwachten in het aantal keer dat buurtbemiddeling nodig is. Dat komt niet alleen door de coronacrisis, maar ook door het warme weer, waardoor veel mensen in de tuin vertoeven. Zowel dit centrum als NSG en de Groningse woningcorporatie pleit ervoor om onvrede met de buren zo snel mogelijk in de kiem te smoren. “Zorg dat je probeert om overlast eerst met de buren op te lossen als je last van lawaai ervaart. En als dat niet lukt, ga dan pas naar de instanties toe met je klacht.”

Bronnen: RTL Nieuws, RTV Noord, De Stentor