Einde van de ‘coronastilte’

Hoewel de hoeveelheid wegverkeer en het aantal vliegbewegingen nog altijd lager zijn dan een jaar geleden, ervaart het achtergrondgeluidniveau op veel plaatsen in Nederland weer als vanouds.

Het achtergrondgeluidniveau is op veel plaatsen weer terug op het niveau van voor de lockdown, aldus de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) en Sensornet in De Stentor. In de maanden maart en april, toen zo veel mogelijk mensen vanuit huis werkten en de scholen gesloten waren, was het geluidsniveau gemiddeld 2 tot 4 decibel lager, zo bleek uit metingen van Sensornet in onder andere Elburg, Biddinghuizen en Wezep. “We zijn nu weer terug op het oude niveau. Dat het niveau weer stijgt, heeft eigenlijk alles te maken met het lawaai van verkeer”, aldus NSG-directeur Erik Roelofsen.

Luchtvaart

Het aantal vluchten vanaf Schiphol verschrompelde in april en mei van dit jaar tot minder dan 10% van het normale aantal. In juli verwacht Schiphol weer te groeien naar ca. 40% van het normale aantal vluchten van 1450 per dag. Meer vliegbewegingen betekent ook dat het geluid in de omgeving weer zal toenemen. De luchthaven zegt omwonenden hiervan op de hoogte te zullen stellen. Schiphol en de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) lanceerden juist in maart 2020 een gezamenlijk programma om geluidshinder door vliegverkeer af te laten nemen. Hoewel de uitstoot van geluid nu ver onder de norm ligt, zegt Schiphol de uitvoering van het plan ‘onverminderd’ door te zetten. De maatregelen gaan over baangebruik, vliegtuigtypes, vliegroutes overdag en vliegen in de nacht. LVNL en Schiphol ontwikkelden het programma in samenwerking met bewoners en bestuurders. De luchthaven voegde er eigen expertise en innovaties in luchtvaarttechnieken en -systemen aan toe.

Rustgevend

Over het algemeen genomen vermoedt Roelofsen (NSG) dat de stilte tijdens de coronacrisis gewaardeerd is. “We hebben een enquête gehouden onder zo’n 1200 Nederlanders. Daaruit blijkt dat mensen de geluidssituatie rustgevend en aangenaam vonden”, aldus de directeur van NSG. Nu het geluidsniveau weer op het oude niveau terug is, wordt de enquête binnenkort herhaald.

Bronnen: De Stentor, Zakenreis.nl