Kaart met politiemeldingen geluid per gemeente

Per gemeente is op kaart weergegeven hoe vaak overlast er gemeld wordt bij de politie. Van alle Nederlanders kloppen Zandvoorters het vaakst aan bij de politie met klachten over geluidsoverlast. Het gaat daarbij vaak om herrie waar men acuut een oplossing voor wil. Voor minder acute herrie kunnen mensen terecht bij de gemeente.

Met de inwoners van de stad Groningen trekken Zandvoorters het vaakst aan de bel.  Acht op de duizend inwoners schakelden in Zandvoort en Groningen de politie in. Arnhem en Leeuwarden volgen daarna. Ter vergelijking: in de rest van Nederland lag dit gemiddelde op drie meldingen per duizend inwoners. Dat schrijven NH Nieuws en Hart van Nederland.

Ruziënde buren, een kroeg die te laat sluit of een vroege buurman met een boormachine: de politie kreeg in de eerste zes maanden van dit jaar landelijk dagelijks gemiddeld 320 meldingen van geluidsoverlast binnen. Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij de politie.

In de grootste steden – waar je de meeste geluidsoverlast zou verwachten – wordt afgezet tegen het aantal inwoners niet per se het meest geklaagd. Wel kwamen in absolute zin de meeste meldingen uit Rotterdam en Den Haag. In de meeste grote gemeenten nam het aantal klachten in het eerste halfjaar af.

Circuit Zandvoort

De Omgevingsdienst IJmond, de organisatie die voor vijftien gemeenten in West-Nederland meldingen zoals geluidsoverlast in kaart brengt, bevestigt het beeld over koploper Zandvoort. Volgens Egon van Zon, woordvoerder van de Omgevingsdienst, zijn in het eerste halfjaar van 2019 606 meldingen van geluidsoverlast binnengekomen uit de vijftien gemeenten. Meer dan de helft hiervan blijkt afkomstig uit Zandvoort: 346 meldingen. Het gros daarvan, 287 meldingen, gingen alleen al over het circuit van Zandvoort.

Bronnen: Hart van Nederland (incl. kaart), NH Nieuws