Toegangspoort sluiten of scherm doortrekken

In het Brabantse Dorst is discussie ontstaan over het doortrekken van een bestaand geluidscherm langs het spoor. Omdat er foutief in de begroting rekening was gehouden met een scherm langs een weg in plaats van het spoor, stijgen de kosten van 45.000 naar 165.000 euro. In plaats daarvan kan ook een poort in het bestaande scherm worden afgesloten, vindt een deel van de gemeenteraad. Dat schrijft SpoorPro en BN De Stem.

De gevelbelasting langs de Brabantroute in Dorst bedraagt nu bij elf huizen ongeveer 62 dB. Na het uitvoeren van de geplande maatregelen wordt dat 55 dB. Een toegangspoort in het geluidscherm is de veroorzaker van het probleem voor de nieuwbouwwijk de Boswachterij.

De VVD, D66 en Gezond Burger Verstand stemden tegen. ,,We willen graag dat er meerdere opties worden bekeken”, zei Marleen Hemmer (D66). ,,Zoals de poort dichtmaken. We willen een betere en betaalbare oplossing. Zou het niet logisch zijn als ProRail bijdraagt? We hebben niet de luxe om met geld te smijten.”

Wethouder Clemens Piena deed de toezegging nog naar alternatieven te kijken, maar zei er gelijk bij dat het verlengde geluidsscherm waarschijnlijk de oplossing blijft die soelaas biedt. 

Bronnen: SpoorPro, BN De Stem