Nieuw soort geluiddempende glasbakken Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein gaat over op glascontainers met geluiddempers. Nieuwegein is een van de eerste gemeenten in Nederland die deze maand op 63 locaties containers met geluiddemping gaat plaatsen, vertelt Patricia Lankreijer-Halman van Reinigingsbedrijf Midden-Nederland (RMN) in Trouw.

De glasbakken in Nieuwegein zijn meer dan tien jaar oud en aan vervanging toe. Daarop ging haar bedrijf op zoek naar de nieuwste modellen op de markt, legt ze uit. Zo stuitte het op glasbakken met geluiddempers. De gemeente volgde vervolgens het advies op om deze containers aan te schaffen.

Paul Maatman, de leverancier van de nieuwe glasbakken wil het volume onder de knie krijgen. Op RTV Utrecht zegt hij: “Wij hoorden buurtbewoners die dichtbij de glasbakken wonen, vaak klagen over het lawaai. Daarom zijn de geluidsdempers ontworpen.” De binnenkant is gemaakt van geluiddempend noppenschuim en de onderkant van rubber. Ook zijn er in het midden twee extra kleppen die de snelheid van de vallende flessen remt, waardoor de val minder hard is.

Voor de Nieuwegeinse wethouder Marieke Schouten (GroenLinks) is het logisch dat de gemeente de moderne containers aanschaft. “Door fabrikanten worden er voortdurend dingen vernieuwd en dat doen ze allemaal op basis van ervaring. Dus als je weet dat er geluiddempers zijn, dan maak je daar natuurlijk gebruik van. We krijgen overigens vrijwel geen klachten over het geluid van de containers. Waarom zijn er dan wel geluidsdempers nodig? De stad wordt steeds voller, dus het is goed om daar waar je kunt, geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken. En dat kunnen we hiermee doen.”

Bronnen: Trouw, RTV Utrecht