Trapveldje Nijmegen hoeft toch niet altijd dicht

In juli dit jaar werd een trapveldje in Nijmegen even wereldnieuws. Omdat het geluid van de spelende kinderen de normen overschreed, moest het trapveldje namelijk dicht. Het mag, voorlopig, toch open blijven, maar niet in het weekend en ook niet ’s avonds. Verder moeten er nog meer maatregelen getroffen worden, schrijven onder meer Trouw en de NOS.

Gegil, ballen die tegen hekken knallen en geroep, sommige buren van de school kunnen er niet tegen. Het probleem haalde de BBC, Fox News en Al Jazeera, omdat het schoolplein al veel langer bestaat dan het appartementencomplex. De school en kinderen legden zich niet neer bij de dwangsom die de gemeente had opgelegd en kwamen in actie. Ze verzamelden onder meer 3700 handtekeningen. Met succes: de gemeente besloot de school uitstel te geven, zodat de partijen er alsnog uit konden komen.

Maar dat gebeurde niet en daarom werd de zaak vorige week voorgelegd aan de rechter. Die kwam zelf een kijkje nemen bij het veldje in Nijmegen en luisterde naar wat de partijen te zeggen hadden. Maar omdat ze er ook toen onderling niet uitkwamen, is nu uitspraak gedaan.

Behalve de sluiting in het weekend en ’s avonds, moet de school het kunstgras vervangen door hoogpolig kunstgras en de betonnen randen en de goaltjes verwijderen. Verder moet er onderzocht worden wat er verder nog mogelijk is om het geluid te reduceren. De dwangsom die de gemeente had opgelegd om de basisschool De Buut te dwingen het schoolplein te sluiten, wordt geschorst.

Als later uit het aanvullende onderzoek blijkt dat het niet mogelijk is om de geluidsoverlast te verminderen naar een aanvaardbaar niveau, dan wordt sluiting van het veldje weer een mogelijkheid en dan is opnieuw het woord aan de rechter.

Bronnen: Trouw, NOS