Meeuweneieren insmeren tegen geluidsoverlast

De inwoners van Den Haag zijn de meeuwen zat. Ze rijden ze met opzet dood, vergiftigen ze, verjagen ze of schieten ze dood. De gemeente wil dit voortaan voorkomen door het dier op een andere manier te bestrijden: door het insmeren van eieren met olie.

De beesten verspreiden niet alleen het afval, dat eerst netjes in een vuilnisbak langs de straat stond, maar pakken zelfs eten uit de handen van mensen die niks wetend staan te genieten van hun kibbeling of broodje. Daarnaast krijsen ze oorverdovend wanneer ze jongen hebben gekregen.

Door het insmeren van eieren met maïsolie, komen de eieren niet meer uit. Om deze methode te gebruiken, heeft de gemeente nog wel toestemming nodig van de provincie. De meeuw is namelijk een bedreigde diersoort in Nederland.

En een andere oplossing dan? Vele hiervan werken niet. Een vogelverschrikker kan soms wel voor even helpen, maar de vogels wennen er snel aan. Een net spannen tussen gebouwen zou ook een oplossing kunnen zijn, maar dit is duur en kan veel leed bij de meeuwen veroorzaken.

Volgens ecoloog Roland-Jan Buijs zullen de inwoners van Den Haag simpelweg moeten leren leven met de meeuwen. De wethouder geeft ook aan dat ze echt niet alle meeuwen zullen weren. ‘Het gaat hooguit om tien tot vijftien procent van de nesten,’ schrijft hij. De oplossing zal dus echt gericht zijn op het voorkomen van, wat de wethouder beschouwt als, écht overlast.

Bron: Algemeen Dagblad