Meppel in maag met geluid eigen biocentrale

Lawaai, rook, stank en extra kosten; dit zijn de gevolgen van de biomassacentrale in Meppel. De inwoners zijn het zat en zijn, samen met raadsleden, naar de gemeente gestapt om duidelijk te krijgen, wie hier verantwoordelijk voor is.

“Wij ervaren veel lawaai-overlast van de ventilatoren”, vertelt een inwoner bij RTV Drenthe. “Daarnaast geeft de centrale rookoverlast. Er zijn ook veel klachten dat de koelinstallatie verwarmt, terwijl hij moet koelen. Verder is een huishouden op aardgas zo’n 50 euro goedkoper uit per maand dan een vergelijkbaar huishouden op de biomassacentrale.”

Uit onderzoek van de gemeente door RUD Drenthe, een uitvoeringsorganisatie op het gebied van de milieuwetgeving, -regelgeving en – handhaving, zijn de klachten deels gegrond; zo blijft de centrale niet binnen de geluidsnormen. Normaal is het geluid bij biocentrales niet zo hard, “maar kennelijk zijn er toch redenen waardoor het niet lukt. Dat zou kunnen omdat er bijvoorbeeld rubbertjes verkeerd zitten waardoor het geluid niet geremd wordt.”

Voor de andere problemen heeft RUD nog geen oorzaak gevonden. Deze zijn ook niet wettelijk verboden.

Tijdens de gesprekken met de inwoners, waren het college en de uitbater van de biomassacentrale afwezig, tot ergernis van de inwoners. “We krijgen het idee dat dit een paarse krokodil-verhaal wordt”, vulde Jan van der Woerdt van het CDA aan. “En die moeten we killen. We moeten er als gemeenteraad voor zorgen dat er iets gebeurt, zonder naar elkaar te kijken,” wordt bij RTV Drenthe gezegd.
De politieke partijen die wel aanwezig waren, zochten mee naar oplossingen. Bijvoorbeeld het ’s nachts uitzetten van de koelmachines of het plaatsen van geluidsschermen.

Bronnen: RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden