Azan moskee Zwolle overstijgt referentieniveau

In de Zwolse wijk Aa-landen komt het geluid van de gebedsoproep van de moskee Masdjed-E-Awilya boven het normale geluid op staart uit. Of dit dan ook betekent dat dit te hard is, dat is nu de vraag. Daarvoor moet ook naar gemiddelden per dag gekeken worden.

In augustus zette adviesbureau DGMR 3,5 week een meetinstallatie aan de rand van de wijk, op 450 meter van de moskee. De conclusie, die veel bewoners al getrokken hadden, was dat het geluid daar goed te horen was. Het geluid op straat schommelt normaal tussen de 41 en 44 decibel overdag en 38 en 44 decibel in de avond. De azan veroorzaakt op vrijdag, de belangrijkste dag voor moslims, een geluid van 50 decibel. Op andere dagen is het een decibel lager en ’s avonds na negen uur is het 44 decibel.

In maart van dit jaar trokken bewoners aan de bel toen ze ineens meer dan één keer per dag de azan door de straten hoorden klinken.  Imam Mohammed Cherief Goelab benadrukte in De Stentor het volste recht te hebben de azan te laten horen. Om de buurt tegemoet te komen, zei hij kort daarna de volumeknop wat terug te draaien. Toch gingen de bewoners en de moskee in april weer in gesprek. Toen werd beloofd de luidsprekers op het dak van de moskee te plaatsen, wat zeventien jaar geleden al een belangrijk argument was om akkoord te gaan met het gebedshuis.

Naast het maximale geluidniveau is ook het gemiddelde geluidsniveau gemeten over de hele dag. Dat blijkt helemaal niet zo hoog voor de gebedsoproep. De rekenkundige formule die hiervoor bestaat, zet de azan overdag op 24 decibel en ’s avonds op 29. Deze lage waardes zijn te verklaren door de korte duur van de gebedsoproep, vaak zo’n twee minuten per keer. Om de azan in perspectief te kunnen plaatsen, heeft DGMR ook de geluidsbelasting van Het Hoge Laar op de Aa-landen in kaart gebracht. De geluiden vanaf het hockeyveld overschrijden de referentiewaarde eveneens. Overdag met 6 tot 9 decibel, ’s avonds met 2 tot 8.

Imam Mohammed Cherief Goelab geeft bij De Stentor aan dat hij nog niet weet of hij het volume van de azan wil verlagen. Hij geeft ook toe dat hij het geluidsrapport nog niet heeft gelezen. laat desgevraagd weten het geluidsrapport nog niet te hebben bekeken.

Bronnen: De Stentor, RTV Oost