Muziek in horeca hoeft niet zachter van minister

Horecagelegenheden als kroegen, clubs en poppodia worden voorlopig niet verplicht hun muziek zachter te zetten dan 100 decibel. Het maximum, uit het huidige convenant (geen wetgeving en cafés zijn er nu niet op aangesloten), ligt nu op 103 decibel. Daarmee lijkt de lobby van de horeca gewonnen te hebben en slaat het kabinet een advies van de Gezondheidsraad in de wind.

Ruim 1,2 miljoen mensen hebben last van gehoorschade. Maar het plan van de Gezondheidsraad om maximaal 100 decibel aan geluid te verplichten gaat het kabinet te ver. Artsen en slachtoffers noemen dat een gemiste kans: “De oren van tienduizenden kinderen gaan naar de knoppen”, schrijft RTL Nieuws.

“Onwerkbare situaties”

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft enkele redenen genoemd waardoor volgens hem een aanscherping niet nodig zou zijn. Zo “staat versterkte muziek in de praktijk al zachter dan 100 decibel”, hij denkt dat een wettelijk maximum tot “onwerkbare situaties” kan leiden omdat het geluid door gejuich en applaus onbedoeld boven de grens uit komen, en “zouden eigenaren van kleine cafés flinke investeringen moeten doen om het maximale geluidsniveau mogelijk te maken.” Van Ooijen vertrouwt op “de motivatie en inspanningen van de convenantpartijen” die deelnemen aan het Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek. Wanneer het convenant eind dit jaar afloopt, wil de staatssecretaris dit vervangen door een “breder convenant”. Als afspraken tussen de overheid en deze partijen te weinig opleveren, kan het kabinet volgens Van Ooijen alsnog naar nieuwe wetgeving kijken.

Erg vrijblijvend

Hoewel de bezwaren die de staatssecretaris noemt niet al te groot lijken, en vaak ook eenvoudig oplosbaar zijn, is het voor hem blijkbaar reden genoeg om de vrijheid van de horeca boven het advies van de Gezondheidsraad te plaatsen om gehoorschade en tinnitus (met de daarbij behorende maatschappelijke problemen en kosten) tegen te gaan.

Kamerlid Anne Kuik van coalitiepartij CDA vindt het voorstel van de staatssecretaris “erg vrijblijvend”. Ook vindt ze het “commitment” van kroegenbazen en andere horecaondernemers nog “te vaag”, aldus nu.nl. Daarom hoopt Kuik dat betrokken partijen zelf tot “stevigere afspraken” komen en zich hier ook aan gaan houden. “Dan zou dwingende wetgeving vanuit Den Haag niet nodig hoeven zijn”, zegt zij.

Henri Marres, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde, reageert teleurgesteld tegen de NOS. “103 of 100 decibel lijkt een klein verschil, maar het is een verdubbeling van het volume”, zegt hij. Als bezoekers geen oordoppen dragen, dan is gehoorschade zelfs onvermijdelijk als de WHO-richtlijn van 100 decibel wordt gevolgd, zegt Marres. Volgens hem is 100 decibel met oordoppen nog net veilig.

Bronnen: nu.nl, RTL Nieuws