Nieuwe ‘brulauto’ Audi RS3 “een schande”

Nu Rotterdam bezig is met een ‘zomeroffensief’ tegen geluidsoverlast van asociale autorijders, past het niet in dat straatje dat autofabrikanten luidruchtige wagens lanceren; zoals het ‘brulbeest’ RS3 van Audi. De gemeente maakt zich hier zorgen om.

Audi verkoopt de auto als ‘rauw, luid en karaktervol’. Deze ‘zet de hele trukendoos open om dit geluid extra kracht bij te zetten’. Men kan zelfs luisteren naar de ‘soundcheck’ van de RS3. Dit geluid wil de gemeente juist niet horen. Met geluidscontroles, kentekenherkenning en gebiedsverboden willen ze juist van het lawaai afkomen. ,,De afgelopen maanden is de overlast in een rap tempo toegenomen tot buitensporige proporties’’, zei burgemeester Aboutaleb in het Algemeen Dagblad.

In het Liskwartier wordt er veel geklaagd over de herrie, daarom vraagt de gemeente zich af ‘of het geen tijd wordt dat Audi haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt’. ,,Een auto op de markt brengen met nadrukkelijke opties om extra – niet functioneel – geluid te produceren is niet echt meer van deze tijd. Prima voor op het circuit, maar niet in een woongebied’’, volgens de wijkraadslid Koen Istha in het Algemeen Dagblad.

Om Audi en andere merken, die lawaaierige auto’s produceren, aan te pakken, moet volgens Rotterdam het Rijk wat doen, aldus een woordvoerder van de gemeente in het AD. ,,Hier ligt een opgave voor het Rijk om in gesprek te gaan met de fabrikanten, dit kan niet elke gemeente waar geluidsoverlast is afzonderlijk doen.’’ Daarnaast kan het Rijk nieuwe regels maken.

Een Nederlandse woordvoerder van Audi laat weten dat deze regels afgestemd moeten worden met de fabrikant in Duitsland. Daarnaast geeft deze aan dat de auto voldoet aan de Europese regelgeving.

Autoblog.nl geeft aan dat de auto, wanneer de juiste snelheden gereden worden, niet te veel lawaai zal maken. Óf er herrie gemaakt zal worden, ligt dus vooral aan de bestuurder.

Bronnen: AD, Autoblog.nl