Rotterdams zomeroffensief tegen geluid-aso’s

Asociale bestuurders bezorgen Rotterdam veel verkeersoverlast. Daarom worden deze zomer niet alleen op zeven hotspots rubberen drempels en slagbomen geplaatst, maar worden ook de bestuurders zelf aangepakt met hulpverlening en gebiedsverboden.

Al jaren is het geluid van straatraces en brullende motoren een doorn in het oog van de Rotterdammers. Dan gaat het vooral om de uitgaansstraten, op de kades langs de rivier en bij het strand van Nesselande. ,,De afgelopen maanden is de overlast in een rap tempo toegenomen tot buitensporige proporties”, constateert burgemeester Ahmed Aboutaleb in het Algemeen Dagblad.

De bestuurders moeten ook zelf aangepakt worden, omdat het versperren van wegen het probleem alleen verplaatst. Volgens de burgemeester is het tijd om het probleem bij de kern aan te pakken. ,,Ter versterking van en als aanvulling op deze fysieke maatregelen en extra aandacht van politie wordt gewerkt aan de inzet van nieuwe en juridische instrumenten”, schrijft Aboutaleb. De mogelijkheid van een Persoons Gerichte Aanpak voor notoire verkeershufters wordt onderzocht. Politie, Openbaar Ministerie, gemeente en hulpverlening kunnen zo met hulp verhinderen dat een bestuurder voor problemen blijft zorgen.
Daarnaast bekijkt de gemeente de mogelijkheden tot het opleggen van gebiedsverboden en inbeslagname van voertuigen.

Niet alleen in Rotterdam

Ook in Barendrecht is er sprake van geluidsoverlast door motorverkeer. Echter, hier zegt de wethouder dat, om dit op te lossen, het nodig is dat er landelijk strengere regels komen. In Barendrecht NU zegt hij: “Het landelijk formuleren van strengere geluidsnormen en het aanscherpen van het wettelijke kader draagt bij aan een effectieve aanpak van de overlast. Als we dit probleem gezamenlijk aanpakken kunnen we de leefbaarheid voor onze inwoners verbeteren.” Hij heeft dan ook Den Haag laten weten dat de inwoners van Barendrecht last hebben van het lawaai van de asociale rijders.

Bronnen: Algemeen Dagblad, Barendrecht NU