Interactieve mosquito tegen luidruchtige hangjeugd

Om hangjongeren tegen te gaan, gaat Rotterdam een nieuw soort mosquito’s plaatsen. Dit zijn apparaatjes die een hoge toon van 17 kilohertz laten horen. Alleen jongeren tot 25 jaar kunnen deze toon horen. Het nieuwe aan deze mosquito’s is dat de bewoners ze zelf kunnen besturen. Zo kunnen jongeren die geen overlast veroorzaken gewoon met rust gelaten worden. Wanneer de omwonenden last hebben van hangjongeren, kunnen ze bellen. Dan gaat het apparaatje voor vijftien minuten aan.

De gemeente denkt dat de mosquito’s ook een opvoedend effect zullen hebben. Jongeren zullen op den duur weten dat, wanneer ze overlast veroorzaken, de apparaatjes aan zullen gaan. De gemeente hoopt dan ook dat jongeren zich dan beter gaan gedragen.

Meer overlast

Ook in andere steden kunnen ze de mosquito’s goed gebruiken. In de coronatijd zijn het aantal hangjongeren landelijk namelijk flink toegenomen; zoals te zien is in de staafdiagram op de site van RTV Drenthe.

In Drenthe zijn vooral in Assen en Emmen het aantal meldingen flink toegenomen. Zo zijn in Assen het aantal meldingen van 310 in 2019 naar 760 in 2020 gegaan.

Ook in Enschede is er een grote toename van klachten. Hier ging het van de 297 klachten in 2019 naar 887 klachten in 2021. De politie geeft hierover het volgende aan bij In de buurt: Mensen zien meer als ze vaker thuis zijn. Mogelijk geven ze in zo’n geval sneller een klacht door. Door de coronacrisis werken veel mensen thuis en dan valt (jeugd)overlast dus sneller op.

Bronnen: RTL Nieuws, Algemeen Dagblad, RTV Drenthe, In de buurt