Nunspeet moet streng evenementenbeleid herzien

Het college van B&W van Nunspeet heeft recent een nieuw evenementenbeleid vastgesteld. De gemeenteraad vindt het echter te streng en te duur en wil dat het wordt herzien.

Martin Mol van de Partij Gemeentebelangen gaf aan dat hij de regels te ver vindt gaan en ook de handhaving te duur is. Dat geld – 25.000 euro volgens het college – ziet hij liever ingezet voor bijvoorbeeld de bestrijding van de overlast door hondenpoep. Ook wijst hij erop dat er nauwelijks klachten zijn over geluidsoverlast, aldus Veluweland.nl.

Ook vindt men dat er geen enkele aanleiding is voor het nu ontwikkelde beleid maar dat de regels ook volstrekt onduidelijk zijn. Zo kan voor De Zaak geen evenement meer in het kader van de Nacht van Nunspeet worden gehouden omdat dit evenement valt in een categorie “evenement dat alleen is toegestaan op het Marktplein”. Daarnaast is het vreemd dat locaties worden genoemd voor grote evenementen die nauwelijks faciliteiten hiervoor bieden.

Drie typen evenementen

In het beleid wordt onderscheid gemaakt tussen drie typen evenementen, schrijft Nunspeet.nu: lichte  evenementen (zoals bijvoorbeeld sportevenementen en dergelijke), middelzware evenementen met livemuziek zoals bijvoorbeeld de Nacht van Nunspeet, en zware evenementen zoals festivals met zwaardere livemuziek.  Er is een aantal locaties onderzocht en vastgesteld welk type evenement op die locaties mogelijk is.  Vervolgens is vastgesteld hoeveel evenementen passend zijn per locatie. Zo zijn er bijvoorbeeld in de beleidsregels zeven locaties doorgerekend waar het aantal beperkt wordt tot twee zwaardere evenementen per jaar.

Burgemeester Van de Weerd had over het beleid eerder nog gezegd op Nunspeet.nu: “Met deze beleidsregels hopen we een goed evenwicht gevonden te hebben tussen enerzijds het ruimte bieden aan evenementen en anderzijds de geluidsoverlast te beperken”. 

Bronnen: Veluweland.nl, Nunspeet.nu