Octrooi voor duurzaam geluidsscherm

Het bedrijf BW2BioBased BV uit Hoogezand (Groningen) heeft een octrooi verkregen op een innovatief duurzaam geluidsscherm. Het betreft een scherm met een kunststof frame en een vulling van hennepbeton.

Het frame wordt gemaakt van gerecyclede petflessen en landbouwplastic. Dit heeft meerdere voordelen, vertelt directeur Bert Koekoek van het Hoogezandse bedrijf aan RTV Noord. “Bij een stalen frame moet het staal verhit worden en dat stoot veel CO2 uit. Kunststof hoeft alleen maar verwarmd te worden. Bovendien kan dit materiaal acht keer hergebruikt worden.” De gerecyclede kunststoffen zijn niet geïmpregneerd en staan daardoor geen giftige stoffen af aan de omgeving. Ook de vulling van de schermen is duurzaam, vertelt Koekoek. “Hennepplanten doen er honderd dagen over om te groeien, en nemen dan ook veel CO2 op.” En de schermen zijn hufterproof, want graffiti hecht er niet op. Met koud water is het er zo weer af. En de akoestische prestaties liegen er ook niet om: het hennepbeton absorbeert 85% van het geluid.

Felicitatie

Wethouder Jaap Borg van gemeente Midden-Groningen feliciteerde directeur Bert Koekoek met het verkrijgen van het octrooi voor dit duurzame product: “Het zijn onzekere tijden voor bedrijven, maar ondanks dat zetten ondernemers in de coronacrisis ook stappen vooruit. Passie voor het ondernemen is dan zeker van belang, een voorbeeld hiervan is de directie van BW2BioBased.”

Bronnen: Gemeente Midden-Groningen, RTV Noord.