Oegstgeest wil 80 km/u en zonne-schermen voor A44

In Oegstgeest heeft de nieuwe coalitie als doel gesteld de snelheid op de snelweg van 100 naar 80 kilometer per uur te verlagen op de A44. Hiermee zal de geluidsoverlast die de auto’s op de weg veroorzaken, die de afgelopen jaren alleen maar toenam, verminderen.

De overlast wordt bevestigd door de bewoners van de Gruneriebuurt, een wijk naast de A44. Bij Omroep West zeggen zegt Peter van de Wetering: ‘Als de wind uit het zuidwesten komt, dan hoor je de A44 heel goed. Dat is echt niet zomaar een snelweggeluid uit de verte, maar het lijkt soms net of de auto’s door de tuin rijden. Zeker als de wind heel hard is, dan is het gewoon echt heel hinderlijk’,

Hiernaast is er een tijdje gelden ook nog een bedrijventerrein gebouwd langs de A44. De buurtbewoners geven aan dat het geluid hierdoor nog erger is geworden. ‘Het lijkt net of het geluid van de snelweg tegen de muren van de Flora (een bedrijf op het terrein langs de A44, red.) terugkaatsen naar onze wijk aan de andere kant van de A44′, voegt Van de Wetering toe. Een andere buurtbewoner, Andreas Weibel, geeft hierbij aan dat de koelinstallaties, die ’s nachts draaien, een extra zoemgeluid maken dat je door de muren heen hoort.

Naast dat de omwonenden soms niet meer buiten kunnen zitten door het lawaai, zorgt de overlast ook voor gezondheidsrisico’s. ‘Het is algemeen bekend dat geluidsoverlast een aanleiding kan zijn tot gezondheidsklachten. Je kan er hartproblemen van krijgen, minder goed door slapen en een hoge bloeddruk van krijgen’, somt Karin Rosdorff, fractievoorzitter van Hart voor Oestgeest, op bij Omroep West.

Naast het verlagen van de snelheid, ligt er ook een plan waarbij er geluidswanden met zonnepanelen worden geplaatst, geeft de fractievoorzitter aan. ‘Met deze geluidswanden zorgen wij voor een geluidsblokkade en een duurzame oplossing om energie op te wekken. Zo combineer je het ene met het andere. Hoe mooi is dat’, vervolgt Rosdorff. Om de plannen te verwezenlijken moet er nog wel overlegd worden met de regio, provincie en Rijkswaterstaat.

Bronnen: Omroep West, Sleutelstad