Klachten festivals dit jaar tot dusver beperkt

Na twee zomers zonder evenementen kunnen de festivals dit jaar weer doorgaan. Naast het plezier dat deze festiviteiten meebrengen, heeft de muziek en het grote aantal festivalgangers ook een minder mooie kant. Deze zomer zullen de omwonenden namelijk ook weer overlast ervaren van de festivals. Toch blijkt bij veel festivals dat het aantal klachten dat binnenkomt, meevalt.

Geen grenzen overschreden

Ook bij het festival Emporium in Wijchen heeft voor een aantal klachten gezorgd. Hoewel er in 2017 nog 30 klachten binnenkwamen, was dit een aantal jaar geleden gereduceerd tot nul. Dit jaar zijn er wel een aantal klachten binnengekomen, maar dit aantal zit nog ver onder dat van 2017. Omgevingsdienst ODRN geeft aan dat het geluid niet harder was de de toegestane limiet. ,,Het festival heeft zelf met drie installaties het geluid gemeten, onze toezichthouders hebben dat ter plekke ook gedaan. Overal werd telkens aan de richtlijnen voldaan. Was dat niet het geval dan hadden we dat direct opgepakt met de geluidstechnici. Maar daar was geen sprake van. Daarmee is de kous af,” gaf een woordvoerder aan bij de Gelderlander.

Verder kon in Rotterdam men begin juni ook weer naar een festival: Boothstock. Hier waren er 60 klachten, maar ook hier is de geluidslimiet niet overschreden. Milieudienst DCMR geeft bij de Provinciale Zeeuwse Courant aan: ,,Mogelijk speelt het mooie weer een rol bij de klachten. Veel mensen hebben hun deuren open of zitten buiten. Ook was het twee jaar stil vanwege corona. Het geluid is dan weer even wennen.’’ 

Het festival Defqon.1 was volgens sommige twitteraars in Zwolle te horen, terwijl dit in Biddinghuizen wordt gehouden. De organisatie van het festival zegt toch een klein aantal klachten binnen gekregen te hebben. Wel geven ze aan dat ze de oorzaak hiervan gaan onderzoeken om ervoor te zorgen dat er volgend jaar ook voor deze mensen geen overlast meer is. De omwonenden geven aan dat het erg moeilijk is een klacht in te dienen bij de organisatie, gemeente of omgevingsdienst. “Je moet er echt moeite voor doen. Ben bang dat hierdoor in de evaluatie wordt geconcludeerd dat het aantal klachten laag was”, zegt een inwoner van Dronten bij Omroep Flevoland.

Een ander festival, dat volgens de gemeente goed verlopen is, is Free Your Mind in Arnhem. Ook hier zijn de grenzen niet overschreden. Toch kwamen er een aantal klachten. De burgemeester van de stad kan dit begrijpen. In de Stentor zegt hij: ,,Als je hebt uitgekeken naar een lekker vrij weekend in alle rust, dan kan ik me voorstellen dat mensen zich storen aan de muziek.”

In het Amsterdams Bos viel het tegen de verwachtingen in ook mee. In de jaren voor corona was er altijd veel discussie over de festivals die hier gehouden worden. De twee festivals die hier afgelopen tijd gehouden zijn, bracht weinig klachten mee. Op Twitter gaven sommige mensen zelfs aan dat ze er helemaal geen probleem mee hebben.

Niet overal ging het goed

Natuurlijk zijn er ook voorbeelden waar het minder goed ging. Zo werd op Forum Groningen een feest genaamd Rooftop Sesions gehouden. De omgeving heeft op Twitter veel boze berichten geplaatst en heeft ook de politie gebeld. Deze gaf echter aan niks te kunnen doen, aangezien het feest een vergunning van de gemeente had. “Ik gun iedereen een leuk feestje, maar de geluidsoverlast ten gevolge van de Rooftop Sessions op Forum Groningen is echt bizar. Hopelijk is dit de eerste en de laatste keer,” schreef één van de omwonenden op Twitter.

Bronnen: de Gelderlander, Provinciale Zeeuwse Courant, Omroep Flevoland, de Stentor, Omroep Groningen, Amstelveenz