Onderzoek naar vervuilende geluidswal N269

Volgens Actiegroep Geluidsoverlast Doelakkers in Hilvarenbeek is de bestaande geluidswal langs de N269 niet goed. De geluidswal zou bestaan uit verontreinigd materiaal. De oude wal houdt op dit moment weinig geluid tegen en de gemeente is bezig met onderzoek naar een nieuwe wal. Nu ze van de verontreinigde grond hebben gehoord, lijkt het erop dat ze dit plan willen laten vallen. Zelf zegt de wethouder dat wanneer je de zaak gaat onderzoeken of saneren, dat dat te veel geld kost.

Voor de meeste politieke partijen en vooral voor de actiegroep kwam dit volledig uit de lucht vallen. De actiegroep is al jaren namens 250 huishoudens in overleg met de gemeente om iets aan de geluidsoverlast te doen.

Gon Boers bracht in juni namens haar partij HOI Werkt naar voren dat dit ook slecht is voor de volksgezondheid. In het Brabants Dagblad zegt ze: „We gaan het college vragen om voor de zomervakantie te komen met een gefundeerde onderbouwing van de uitspraak dat de geluidswal is verontreinigd. Ook vragen we om oplossingsrichtingen, zodat de motie alsnog kan worden uitgevoerd.” Ze verwijst hier naar de motie die in 2018 is aangenomen door een raadsmeerderheid. Daarin wordt opgeroepen om te onderzoeken of het mogelijk is om een nieuwe of aangepaste geluidswal langs de N269 te combineren met zonnepanelen.

De actiegroep vindt dat het project niet stil gelegd hoeft te worden. In het Brabants Dagblad zeggen ze: „Wij gaan ervan uit dat we gewoon weer opbouwend verder gaan met elkaar. En natuurlijk willen we wel weten waarover het precies gaat. Ik zou willen zeggen tegen de gemeente: kom met feiten.”

Bronnen: Brabants Dagblad, BN de Stem