Politiecontrole geluid motorrijders Berg en Dal

In zowel Berg en Dal, als Groesbeek zal er vanaf dit voorjaar politiecontrole plaatsvinden voor het lawaai dat motorrijders en hun voertuigen veroorzaken. Dit gaan ze doen met twee apparaten die ze sinds kort bezitten, een soort akoestische flitspalen. De bewoners van deze streken klagen namelijk steen en been over de zomerse geluidsoverlast van motoren. Zij hebben de NEFOM (Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen) aan hun zijde, net als de lokale actiegroep Stopuitlaatherriemotorrijders.

Voor metingen over de overlast trekt Berg en Dal 10.000 euro uit. Want behalve controle worden andere maatregelen niet uitgesloten, zoals het afzetten van wegen. Op dit moment is er eigenlijk geen wettelijke beperking aan de hoeveelheid herrie die een motor mag maken. Om de maatregelen te onderbouwen, zijn de onderzoeken dus hard nodig, zowel op zon- én doordeweekse dagen.

Geluid van de gewone motorrijders

,,Motorrijden is voor veel mensen een mooie hobby’’, zegt wethouder Sylvia Fleuren in de Gelderlander. ,,Maar een kleine groep verpest het voor de rest en zorgt voor overlast.” De zelf ook motorrijdende redacteur Bart Verhoeven van Motor.nl is het hier mee eens. Ook geeft hij aan dat hierover onder de motorrijders een hevige online discussie heerst. Daarnaast schrijft hij dat het voor hem op een landelijke actie begint te lijken.

De gemeente wil meedoen met de landelijke lobby (niet harder dan 70 decibel) tegen de motorherrie van de NEFOM door ook aan de minister aan te geven dat het zo niet langer kan. Steeds meer gebieden nemen maatregelen om de lawaaierige motors tegen te gaan. Hierdoor wordt hij ook op verschillende plekken geweerd. Terwijl volgens NEFOM het om 30 procent van de motoren gaat die te veel herrie maken.

Bronnen: de Gelderlander, Motor.nl