Protest Best tegen lage norm evenementen

Misschien wel driehonderd mensen zijn deze maand naar het Dorpsplein in Best gekomen om te protesteren tegen de verlaging van de geluidsnorm bij evenementen van 80 naar 75 decibel.

Sinds kort mag geluid van evenementen niet harder gaan dan 75 decibel. En dat betekent dat veel evenementen geen doorgang meer kunnen vinden volgens de ondernemers. Een grote groep bewoners begroef symbolisch de luidspreker.

“Lourdes”

“Het wordt een saai dorp op deze manier”, aldus een van de actievoerders op Omroep Brabant. “Er blijft niet veel over van de gezelligheid in Best. Die paar keer dat het er wat geluid wordt gemaakt, dat moet toch gewoon kunnen!” Een maand geleden protesteerden bewoners ook tegen het besluit. Ze hadden de plaatsnaambord van Best veranderd in Lourdes, omdat ze vinden dat Best op deze manier op dit bedevaartsoord gaat lijken.

“80 dB is oké!” scanderen ze vervolgens. De decibelmeter, die Boudewijns heeft meegenomen komt op dat moment over de 90 dB. “Als ik alleen maar praat kom ik al op 81 decibel. Als geluidsboxen bij evenementen niet harder mogen dan 75 decibel tot aan de eerste gevel, komen ze gewoon niet over de mensen uit.” Op de achtergrond lopen in de tussentijd meerdere gemeenteraadsleden het gemeentehuis, om achter gesloten deuren te vergaderen over wie de nieuwe burgemeester van Best moet worden. Boudewijns heeft niet voor niets juist déze raadsvergadering gekozen voor zijn protestactie. “Wij willen een burgemeester die wél naar de mensen luistert.”

Feest tot 5 uur ’s nachts

Het Oud- en Nieuwfeest van afgelopen jaar werd de aanleiding om namens de Vereniging van Eigenaren ’t Koetshuys naar de gemeente te stappen, toen er tot een uur of vijf ’s morgens gefeest werd vlak onder diverse appartementen. De bewoners vonden er een luisterend oor. Sinds juni wordt het geluid op de gevel van woningen rond een evenement gemeten.

Bronnen:

Eindhovens Dagblad (1), (2), Omroep Brabant