Grote maar stille turbine in Windpark Spui

Nieuwe windturbines met met een tiphoogte van bijna 200 meter draaien binnenkort in windpark Spui, Nieuw-Beijerland. De initiatiefnemer verwacht echter geen geluidsoverlast: “Dit zijn de meest stille turbines die er zijn”

Geen tandwielen

Dick de Bruijne, in het AD: “Dat komt omdat ze geen tandwielaandrijving hebben. Ze maken ook maar tien tot twaalf omwentelingen per minuut. Ik denk niet dat de mensen ze horen, al weet je pas zeker of er overlast is als ze daadwerkelijk draaien.” Bij weinig wind draait de windturbine langzaam en is deze nauwelijks hoorbaar. Vanaf windkracht 3 neemt het geluid toe, net als dat van de omgeving door het effect van de wind op bomen en blaadjes. De Bruijne is zelf gaan kijken bij eenzelfde testturbine in de Flevopolder. “Ik heb op 100 meter afstand gestaan, maar hoorde nauwelijks wat. Als het hard waait, zijn er ook veel bijgeluiden als ritselende bladen die het geluid overstemmen. En als het windstil is, draaien de windturbines niet.”

20 jaar praten

Er is 20 jaar praten en procederen aan voorafgegaan, aldus de website Energeia. De enorme lijst met bezwaren van diverse tegenstanders van het Zuid-Hollandse windpark, waaronder de gemeente Korendijk waarin de vijf turbines geplant worden, werden afgedaan door de Raad van State of konden gemakkelijk worden verholpen.

Bronnen:

AD, Windpark Spui, Energeia