Protest tegen geluidsscherm speeltuin Nieuwerkerk

Naar aanleiding van een onderzoek in de wijk Kleinpolder in Nieuwerkerk, wil de gemeente geluidsschermen plaatsen rond een speeltuin en de schommel vervangen voor een kleiner exemplaar. Hierdoor zal de geluidsoverlast, die door de speeltuin veroorzaakt wordt, verminderen. Aangezien het besluit met hulp van een enquête is gedaan, was er de verwachting dat er draagvlak voor is. Dit is echter niet helemaal het geval.

In de populaire Facebookgroep Je Bent Nieuwerkerker zijn veel boze reacties te zien van omwonenden. Zij vinden het vreemd dat ze zelf geen heg of schutting hoger dan 1,20 meter mogen neerzetten, maar dat een bamboe schutting van 2,5 meter om de speeltuin dan wel weer kan. In reactie hierop verwijst de woordvoerder van gemeente Zuidplas naar het onderzoek, waaruit bleek dat 30% van de omwonenden overlast ervaart. “Op basis van de enquête  heeft de gemeente in algemene zin gezocht naar de meest passende oplossing. Er is voldoende draagvlak voor het plaatsen van het geluidsscherm, waarbij 100% draagvlak als niet realistisch wordt beschouwd,” aldus de woordvoerder bij Gouwe IJssel Nieuws.

Van die 30% omwonenden ervaart slechts 44% overlast door veel en luidruchtig lawaai. Dit betekent dat uiteindelijk maar 13,2% van de respondenten hierover ontevreden is. Verder wordt er ook aan de kant waar de Ringvaart is een geluidsscherm geplaatst, terwijl de dichtstbijzijnde huizen aan die kant aan de overkant zijn.

Al eerder wilde de gemeente maatregelen voor de geluidsoverlast van spelende kinderen. Ze plaatsten bijvoorbeeld een bord met een gilverbod, dat na protest weer is weggehaald. Ook nu is er dus weer protest. Stichting Onbeperkt Zuidplas heeft namelijk een brief met vragen naar het college van B&W gestuurd.

Bronnen: Gouwe IJssel Nieuws, Drimble