Maatregelen overlast Broekhornerbrug nog niet af

Sinds in 2014 de Broekhornerbrug tussen Broek op Langedijk en Heerhugowaard is vervangen, wordt er veel geluids- en trillingshinder ondervonden door de omwonenden. Daarom is er bijna twee maanden opnieuw onderhoud uitgevoerd, wat deze week deels is afgerond. De heropening van de brug is eerder dan gepland vanwege de vele regenval. Hierdoor was het niet mogelijk om de slijtlaag (bovenste laag van het wegdek) te vernieuwen. Dit is een actiepunt voor volgend jaar.

Reden voor het onderhoud was niet alleen de overlast die volgden uit het onderhoud van bijna tien jaar geleden, maar ook het aantal toegenomen huizen rond de brug en de groeiende hoeveelheid (zwaar) verkeer. Dit resulteerde in alleen maar meer lawaai en meer mensen die er last van hebben.

Om de overlast te verminderen zijn de liggers waar het brugdek op steunt verstevigd en stille voegovergangen geplaatst. Ook zijn er platen met akoestisch materiaal aan de geleiderail bevestigd en is de aansluiting tussen de weg en brug verbeterd. Nadat de laatste maatregel, de slijtlaag, is uitgevoerd, zal de gemeente geluidsmetingen uitvoeren om te zien in hoeverre de maatregelen werken.

Bronnen: Dijkenwaard, Provincie Noord-Holland, NH Nieuws