Gemeente Lille schiet nieuwe klinkerstraat voor

In de Belgische gemeente Lille veroorzaakt het rijden van vrachtwagens over de oude klinkers door het centrum van deelgemeente Gierle veel geluid en trillingen. Daarom gaat de gemeente in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) opzoek gaan naar een oplossing.

Tom Kersemans vertelt namens het ministerie Openbare Werken bij VRT NWS: “Als we de kasseien (klinkers) daar willen heraanleggen, moeten we eerst in overleg gaan met het Agentschap Onroerend Erfgoed. We willen dat de ingrepen een minimale impact hebben op het historische en landschappelijke dorpszicht. Maar dat kan bijvoorbeeld met vlakke kasseien voor een gedeelte van de rijbaan in plaats van de huidige bolvormige kasseien.” Verder wordt er gekeken naar een oplossing voor de lange termijn. Kersemans geeft aan een alternatieve route voor vrachtverkeer te willen creëren. “Nu passeren er veel te veel vrachtwagens door het dorp. We werken bovenlokaal al aan een vrachtwagenroutenetwerk dat het dorp van Gierle en onze drie andere dorpen spaart.”

Bij het AWV staat het opnieuw aanleggen van de weg nog niet in de begroting. Dit is volgens Kersemans geen probleem. In Nieuwsblad.be vertelt hij: “Het gemeentebestuur van Lille wil de aanstelling van een ontwerper prefinancieren om het proces te versnellen. Dit gaat over een kost van een paar honderdduizend euro die terugbetaald wordt door AWV wanneer het project gerealiseerd wordt. Dat is een stevige inspanning voor ons als bestuur, maar we kunnen de herinrichting hiermee wel enkele jaren versnellen.”

Bronnen: VRT NWS, Nieuwsblad.be