
In 2030 is het de bedoeling dat Eindhoven Airport zijn geluid verminderd heeft met 30 procent. De PvdA-fractie van de stad vraagt zich af of het vliegveld dit gaat halen. Daarnaast is de partij het niet eens met de medegebruiksvergunning die de luchthaven teveel ‘geluidsruimte’ voor 2023-2024 zou opleveren. In deze vergunning zou het vliegveld de verkeerde cijfers gebruikt hebben.
De cijfers die voor de vergunning gebruikt zijn, gaan over de daadwerkelijk geproduceerde hoeveelheid geluid in plaats van de afgesproken geluidscontour. Hierdoor kan het vliegveld volgens de partij straks per saldo meer geluid produceren en wordt de overschrijding van de geluidscontour van afgelopen jaren gelegaliseerd.
De PvdA-fractie wil dat het college in gesprek gaat met de luchthavendirectie om ervoor te zorgen dat er toch wordt uitgegaan van de vergunde geluidsruimte. Hierover schreef raadslid Murat Karatas een brief. Ook de vraag over of de doelstellingen in 2030 gehaald gaan worden staat hier in. Hij denkt dat het tempo van de vlootvernieuwing te traag is en vraagt of het college dit tempo wel voldoende vindt. ‘Zo nee, welke stappen denkt het college dat er gezet moeten worden om dit doel te halen?’
Op dit moment wil het vliegveld korting geven aan toestellen die minder geluid maken en aan toestellen die overdag vliegen in plaats van vroeg op de ochtend of in de avonduren. Zo willen ze maatschappijen stimuleren om hun vloot te verduurzamen. Om hinder terug te dringen, is het sinds eind oktober 2020 al niet meer toegestaan om landingen na 23.00 uur te plannen. Geplande starts waren er na dat tijdstip toen ook niet meer.
Bronnen: Algemeen Dagblad, Eindhoven Airport