Bewoners bij A12 Gouda willen maatregelen

Al veertig jaar lang willen de omwonenden van de A12 bij Gouda maatregelen. De geluidsschermen die er nu staan, werken niet goed genoeg tegen het geluid. In 2004 waren er plannen voor een nieuw scherm, maar daar is niks mee gedaan. Ook nu weer is er een bewonerscomité naar de gemeente gestapt om een petitie aan te bieden. Ze willen dat de gemeente in gesprek gaat met Rijkswaterstaat.

Vertegenwoordiger van het bewonerscomité, Astrid Zwaan, zei bij Wie Kent Gouda over de schermen: ‘Die staat er nu al zo’n zeventien, achttien jaar en is – los van de gaten – volgens de huidige normen veel te laag.’ Als het aan de bewoners ligt wordt het scherm gedicht, verhoogd en verlengd. Daarnaast pleiten ze voor het verlagen van de snelheid naar 80 km/h.

De bewoners geven aan al vijf jaar brieven naar Rijkswaterstaat te sturen. Het bedrijf laat hierop weten dat het probleem bekend is. ‘Elke bewoner krijgt dezelfde brief’, vertelde Astrid in de uitzending. Toch zou er geen ‘dreigende overschrijding’ zijn, waardoor de schermen niet verhoogd worden. Nieuw ‘stiller’ asfalt zou een oplossing kunnen zijn volgens Rijkswaterstaat. De verbreding van de A12 ter hoogte van Gouda is echter net uitgesteld tot 2025, dus dat laat ook nog even op zich wachten.

Wethouder Michel Klijmij-van der Laan (GroenLinks) heeft Astrid laten weten in gesprek te gaan met Rijkswaterstaat. Hij geeft aan ambtenaren op het bedrijf af te hebben gestuurd. Daarnaast zegt hij bij RTV Gouwestad: ‘Rijkswaterstaat wil een deel van de A12 aanpakken en opknappen. En dan komen ze ook bij ons langs. Dat geeft de gelegenheid om een gesprek te voeren’. 

Bronnen: RTV Gouwestad, Algemeen Dagblad