Rechter maant tot overleg bij brommende jacuzzi

Een stel uit Lelystad is in november naar de rechter gegaan vanwege het brommende geluid van een jacuzzi van hun achterburen. Zij hebben al zestien maanden last van het geluid en ervaren hier ook slaapproblemen mee. De buren kwamen er niet met z’n vieren uit en daarom gingen ze naar de rechtbank voor een kort geding. De buren die de overlast ervaren willen dat het geproduceerde geluid van de jacuzzi binnen de normen valt en dat er anders maatregelen worden getroffen om hiervoor te zorgen.

De eigenaars van de jacuzzi zeggen dat er metingen zijn gedaan door de gemeente en dat zij aangaven dat er geen geluidsoverlast is. Daarnaast hebben ze de pomp geïsoleerd en aangegeven om geluidwerende schuttingen te plaatsen als de buurman de offertes zou opvragen. Daar heeft hij alleen nooit meer wat over gehoord.

Radeloze buren
Aan de rechter vertelde het gedupeerde stel dat ze radeloos zijn. Door de gecreëerde slaapproblemen is de gezondheid van de vrouw verslechterd. Zij heeft namelijk een neurologische aandoening. Hierdoor heeft ze meerdere zenuwbehandelingen moeten ondergaan. Daarnaast zegt de man dat hij tijdens het werken hoofdpijn heeft en problemen ondervindt met zijn concentratie. Deze schijnen volgens hem te komen door het slaapgebrek. Ook zij hebben geluidmetingen laten doen door een deskundige. Deze stelde dat er weldegelijk de geluidsnormen voor laagfrequent geluid worden overschreden en dat dit zorgt voor een drukkend gevoel in de oren en op de borst.

Zelf heeft het stel hun slaapkamer verplaatst naar de voorkant van het huis. Toch moeten ze nog steeds alle ramen en ventilatie afsluiten om het geluid niet te hoeven horen. Echter ontstaat hier wel schimmel door in het huis.

De buren met de jacuzzi geven aan dat ze het vervelend vinden voor hun achterburen. Ook zeggen ze het bad minder vaak te gebruiken om zo de geluidproductie te verminderen. Ondanks dat de vier al samen naar een oplossing hebben geprobeerd te kijken, is dit nooit gelukt. Daarom dachten ook zij dat een rechtszaak de enige mogelijkheid nog was.

Uitspraak rechter

De rechter adviseert toch om samen naar een uitkomst te zoeken. Rechter Steenberghe zegt: “Een vonnis is altijd een botte bijl. En dan gaat de verliezer weer in beroep en wordt er niks opgelost.” Het lukte hem om de vier buren samen te laten komen voor een onafhankelijke geluidsmeting en daarna verder te kijken naar de vervolgstappen, maar tot dan zal de jacuzzi uitstaan. Als er een oplossing wordt gevonden, zullen ze dit melden bij de rechtbank. Zo niet, dan zien ze elkaar weer terug voor de rechter.

Een soortgelijke zaak speelde in Tynaarlo, waar de rechter de klagende buren uiteindelijk gelijk gaf. Zie daarvoor het maandelijkse overzicht met de jurisprudentie.  

Bron: Omroep Flevoland, De Rechtspraak