RWS legt basis EU-standaard duurzame geluidschermen

In Nederland en andere Europese landen staan kilometers aan geluidschermen. Het is belangrijk dat ze geluidsoverlast beperken, en daarnaast liefst zo duurzaam en circulair mogelijk zijn. Daarom zijn de medewerkers van Rijkswaterstaat hiermee aan de slag gegaan. De richtlijnen die zij opstelden, kregen een positieve reactie in de Europese Commissie. Die wil de richtlijnen voor duurzame geluidschermen nu voor heel Europa gaan gebruiken.

Geluidsexpert Willem Jan van Vliet en adviseur bij het programma Duurzaam Aanleg en Onderhoud Suzanne de Vos-Effting gingen opzoek naar de richtlijnen van duurzame geluidschermen die zeker 30 jaar meegaan. Van Vliet: “Inmiddels is de normering, zoals we dat noemen, voor geluidschermen opgesteld en klaar. Dit jaar presenteert de EC de norm aan alle EU-lidstaten en hopelijk gaat iedereen ermee akkoord.”

Bedrijven die geluidsschermen leveren, doen dit vaak in meerdere landen. Daarom is het handig als er overal de zelfde eisen gelden. Daarnaast hebben aannemers baat bij Europese richtlijnen. Met de eisen op duurzaamheid die steeds strenger worden, hebben ze op deze manier duidelijkheid.

Bron: Rijkswaterstaat.