RWS start proef met markeren referentiepunten

Rijkswaterstaat start in de zomer van 2019 een proef met het markeren van de zogenaamde referentiepunten langs rijkswegen. Dat heeft een woordvoerder bevestigd.

Met de referentiepunten bewaakt Rijkswaterstaat de geluidproductie van rijkswegen. De referentiepunten liggen aan beide zijden van de weg, op 50 meter afstand en op 4 meter hoogte. Op deze punten wordt jaarlijks de geluidproductie van rijkswegen berekend. Zo kan de eventuele groei van de geluidproductie in beeld worden gebracht. “In de praktijk bleek dat omwonenden het bewaken van geluid met referentiepunten niet goed begrijpen. Daarom hebben we nu besloten op twee proeftrajecten, langs de A2 en de A4, de referentiepunten te markeren met palen in de grond met een vlaggetje eraan,” aldus Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat hoopt met de proef de communicatie met omwonenden van de rijksweg te verbeteren. “Tegenwoordig willen steeds meer bewoners dat metingen worden uitgevoerd. Men denkt dat het geluid teveel toeneemt en vertrouwt de rekenmodellen niet meer. Met deze proef maken we het de burger eenvoudiger: hij of zij kan eenvoudig zien waar gemeten moet worden,” geeft een woordvoerder aan. Afhankelijk van de verwachte toekomstige overschrijding van het geluidproductieplafond zal aan de palen een rood, groen of blauw vlaggetje worden bevestigd.

Bron: Rijkswaterstaat