RWS: veel mogelijkheden zonne-energie langs snelweg

In de bermen door heel Nederland is veel plaats voor groene energie. Rijkswaterstaat maakt de eerste inschattingen over wat er met deze grond bereikt kan worden waarbij in pilots gekeken wordt naar het geluidsaspect. Het zal gaan om zo’n 1,5 tot 4 terawattuur. Dit is genoeg voor honderdduizenden tot een miljoen huishoudens.

De verzoeken om naar de mogelijkheden te kijken komen uit gemeenten en provincies, die proberen het klimaatakkoord te halen. De bedoeling is dat over negen jaar 70 procent van alle elektriciteit duurzaam is.

De 41.000 hectare grond en bijna 1,5 miljoen hectare water, die RWS bezit, bieden veel mogelijkheden voor energieopwekking. “We moeten wel wat dingen eerst goed uitzoeken”, zegt programmamanager Sten Heijnis bij NOS. “Want voor ons staan verkeersveiligheid en doorstroming voorop. We willen niet dat er onveilige situaties op de weg ontstaan.”

Rijkswaterstaat zal het project niet zelf ontwikkelen, maar stelt de grond beschikbaar. “Er is nog wel potentie voor meer”, zegt Heijnis, “maar de weerstand tegen windenergie neemt toe. We kijken daarom goed naar wat de omgeving wil. Er zijn in ieder geval genoeg plekken die je kunt benutten voor zonne-energie.”

Gekleurde zonnepanelen

In Drenthe wordt er al een proef gedaan, de zogenaamde zonneroute. “Normaal denken mensen bij zonnepanelen aan zwarte vlakken met van die staketsels eronder”, zegt de Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra bij NOS. “Dat gaan we hier niet doen. Het mooiste is dat we ze aan de zijkant verdiept gaan aanleggen, met gekleurde zonnepanelen die bij het landschap passen. Dus waar het groen is worden ze groenig, waar het zanderig is, krijgen ze die kleur.”

De panelen komen in alle vormen. Zo hebben sommigen een honingraatstructuur. Zulke zonnepanelen zijn wel duurder. Daarom moet er een balans gevonden worden tussen de kosten en het mooie landschap. “De ruimtelijke kwaliteit wordt een steeds groter item. Dan moeten we kiezen, samen met inwoners. De mensen hier hebben gezegd: de ruimtelijke kwaliteit is voor ons erg belangrijk.”

Er staat ook een plan voor een zes meter hoge zonnemuur in Erica, maar daar zijn de inwoners het niet mee eens. Wethouder René van der Weide geeft bij RTV Drenthe aan dat als er geen draagvlak is, er geen zonnemuur komt.

Naast zonnescherm ook geluidscherm

In Hoogeveen willen de inwoners wel een zonnemuur, deze houdt namelijk ook geluid tegen, waardoor er twee vliegen in één klap worden gevangen. Er wordt nog wel onderzoek gedaan of dat de zonnemuur het geluid niet absorbeert, maar weerkaatst.

Bronnen: NOS, RTV Drenthe