Geluidwal A2 Leende verandert in zonnewand

Volgend jaar zal de geluidwal langs de A2 er flink anders uitzien. In plaats daarvan zal er een zonnewand met 1500 zonnepanelen zijn. Deze zal 230 huishoudens in Heeze-Leende van elektriciteit voorzien.

Leendenaren Piet Lucassen en Henk Los hebben het plan uitgewerkt met energiebedrijf Vrijopnaam. Het bedrijf verwacht dat er in 2022 gestart kan worden met de aanleg. ,,De gemeente is eigenaar van de grond en heeft alvast positief gereageerd, net als de provincie”, aldus Wijnen bij het Eindhovens Dagblad. Verder hebben ze nog toestemming nodig van Rijkswaterstaat. ,,Daarmee zijn we nog in overleg. Dan gaat het onder meer over het groenonderhoud”, zegt Wijnen. 

De Leendenaren kunnen zelf maximaal negen panelen kopen voor 99 euro per stuk. Wie meedoet krijgt één gratis paneel.

Verder staan er voor Heeze-Leende nog plannen voor twaalf tot vijftien windmolens en veertig hectares aan zonneweides. Dit moet in 2050 zijn uitgebreid naar 31 windmolens en 400 hectares aan zonneweides volgens de regionale energiestrategie. Het college moet dit nog wel goedkeuren.

Schapen

Ook langs de A58 is er een zonnepark op de geluidswal te vinden. Hier maken de schapen, die daar grazen, graag gebruik van, want de schaduw onder de panelen, zorgt voor afkoeling. Het park levert stroom aan de bewoners van Etten-Leur en heeft een capaciteit van 2,5 megawattpiek. Dit is genoeg stroom voor 850 gezinswoningen. Ook hier mochten de inwoners zelf investeren in de zonnepanelen.

Bronnen: ED, Solar Magazine