Waarde woningen Delft 5% extra door treintunnel

In steden heeft men steeds meer last van het verkeer, bijvoorbeeld door geluidsoverlast. Door verschillende projecten probeert de (rijks)overheid het effect hiervan zo laag mogelijk te houden, maar de steden wel bereikbaar te houden. Een voorbeeld hiervan is het spoor in Delft.

Eind vorige eeuw was er al veel overlast van de treinen die de stad binnenreden. Op dat moment wilde ProRail de capaciteit van het station zelfs verdubbelen. Hier waren de inwoners flink op tegen en daarop werd het spoor in een tunnel gebouwd. De bouw hiervan duurde zes jaar, maar het heeft dan ook positieve gevolgen.

Het CPB bestudeerde de leefbaarheidseffecten van de ondertunneling van het spoor in Delft. Ze vonden dat mensen nu bereid zijn om te betalen voor een de aantrekkelijkere omgeving; zo zijn de huizen, bovenop de algehele stijging van de woningwaarde in de laatste jaren, vijf procent meer waard geworden door de tunnel. Ook heeft het geleid tot stijging van de sociaaleconomische status van wijken rond de spoorlijn.

Uiteindelijk heeft de tunnel gezorgd voor een winst in de leefbaarheid ter waarde van 400 miljoen euro. Dit is 40 procent van de kosten die gemaakt zijn voor de bouw van de tunnel.

Bronnen: CPB, RTL nieuws