Silent disco: het ideale evenement?

Met alle berichtgeving over toegenomen geluidsoverlast in coronatijd lijkt de weg vrij voor de ‘silent disco’: geen dreunende en pompende bassen die tot in de verre omtrek mensen uit hun slaap houden, maar iedereen geniet met zijn eigen draadloze koptelefoon op de dansvloer.

Lekker dansen op je favoriete muziek, geen geschreeuw om elkaar te verstaan en niemand heeft last van je feestje: de stille disco is populair. Dat is een feest waarbij iedereen een draadloze koptelefoon krijgt, een dj of plaatjesdraaier muziek opzet en de menigte vervolgens lekker losgaat zónder geluidsoverlast te veroorzaken. Schreeuwen naar elkaar hoeft niet, want als je je koptelefoon even afzet is het stil. Het lijkt de ideale manier van feesten, maar net als feesten zónder koptelefoon zijn dit soort bijeenkomsten lastig coronaproof te maken. Op 1,5 meter dansen, stil of niet stil, verpest toch een beetje het plezier.

Particuliere markt

Particulieren zorgen echter voor een sprankje hoop. René Oelers van SilentDJ.com verhuurt pakketjes met daarin koptelefoons met accu’s. Een stil feestje valt niet op, en dus kun je dat dankzij de draadloze koptelefoons overal houden, zegt Oelers op nu.nl, van een afgelegen plek in het bos tot je eigen achtertuin. Niemand die het hoort. Dat aanbod, silent disco per post, is heel hard gaan lopen.

Kleine evenementen

Organisaties van festivals en grote evenementen hadden zich er maanden geleden al bij neergelegd: editie 2020 gaat niet door, volgend jaar beter. Evenementen zijn echter sinds 1 juli weer toegestaan, binnen dezelfde regels als andere activiteiten binnen en buiten. Toch merkt de Dordtse wethouder Maarten Burggraaf in PZC op dat initiatiefnemers huiverig zijn. “Het is even wennen en spannend, want hoe werkt dat nu? Ik merk veel bereidheid en creatief ondernemerschap, maar ondernemers zijn ook op zoek naar zekerheid rond het organiseren. Ook financieel. De gemeente houdt hier rekening mee en verstrekt subsidies. 2020 hoeft geen verloren evenementenjaar te zijn.” Groot voorstander van meer kleine activiteiten in de buitenlucht is Juno Rissema, nachtburgemeester van Dordrecht. “Er zijn genoeg plekken waar kleine dingen mogelijk zijn, er is vermaak nodig!”

Corona kan hierbij alsnog roet in het eten gooien, hebben de Bredanaars gemerkt. De Bredase horeca schaart zich unaniem achter de oproep van burgemeester Paul Depla en de Koninklijke Horeca Breda om een maand lang geen evenementen te houden, omdat het aantal besmettingen in Breda wekelijks verdubbelt, vooral onder jongvolwassenen. Ook de Silent Muziek Bingo op de Havermarkt moet eraan geloven, ook al is het evenement coronaproof.

Silent disco verboden wegens … geluidsoverlast

Niet alleen corona staat de silent disco in de weg. Metronieuws meldt dat in het Zwitserse Lausanne onlangs twee feesten werden afgelast. Dat kan natuurlijk, maar het gaat hier om een silent disco, een feestje waarbij bezoekers een draadloze koptelefoon krijgen en hun eigen muziek kunnen kiezen. De stille disco’s zouden voor te veel geluidsoverlast zorgen. Omwonenden hadden geklaagd dat er bij eerdere stille feesten te veel lawaai werd gemaakt. Er wordt namelijk volop meegezongen met de muziek.

Bronnen: nu.nl, PZC, BN De Stem, Metronieuws.