Slechte schermen zorgen juist voor extra geluid Deurne

Langs de spoorweg in Deurne voelen de buren dagelijks het huis trillen wanneer er een goederentrein langs raast. Dit, terwijl er in 2018 geluidsschermen zijn geplaatst langs het spoor. Deze laat niet alleen de trillingen door, maar maakt ze ook nog eens erger. Wethouder Helm Verhees vertelt op DMG Radio: “We hebben dat aangekaart bij Prorail en hebben voor elkaar gekregen om daar onderzoek naar te doen. Dat is op verschillende locaties gebeurd en daarna hebben we een bijeenkomst gehad met een aantal bewoners die zich al eerder hadden gemeld.”

Oorzaak van de trillingen

Eén van de omwonenden, Pieter Veldhuijzen, geeft in DMG Deurne aan wat de oorzaak van de trillingen is: “Ze hebben ijzeren buizen 3 tot 4 meter de grond ingeslagen waartussen de geluidswerende panelen zijn bevestigd. Die palen staan in harde grond en gaan trillen als er een trein langskomt. Als een soort rimpeleffect wordt dan die trilling getransporteerd door de grond naar ons huis. Het is een beetje zoals bij het pierewaaien; je steekt een riek in de grond en die laat je trillen en die trillingen verspreiden zich dan rond de riek door de bodem.”

Hoewel er nu onderzoek is gedaan, wordt er tot frustratie van Pieter nog geen maatregel genomen. In DMG Deurne zegt hij: “Ik snap ook wel dat de gemeente hierin een tussenpartij is en dat zij afhankelijk zijn van Prorail maar het zou wel fijn zijn als er wat vaart achter wordt gezet. Want het is niet alleen dat de trillingen vervelend zijn, maar ze leveren ook schade op aan mijn huis.” Het repareren hiervan doet hij ook al lang niet meer. “Dan kan je aan de gang blijven. Ik heb het stucwerk al meerdere keren opnieuw geverfd maar even daarna heb je er al weer barsten en scheuren in zitten.”

Op zoek naar de oplossing

De wethouder vertelt bij DMG Radio dat ze wel echt druk bezig zijn: “Er gebeurt echt wel wat. Ik heb bij Prorail aangegeven wat de importantie is voor onze bewoners dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost. Maar je hebt te maken met een grote organisatie waarbij dit soort dingen moeten verlopen volgens de wegen die daarvoor bedoeld zijn.”

Als het aan Pieter ligt, halen ze de geluidschermen weg. Ze helpen volgens hem toch niet tegen het geluid. Echter, dit mag ProRail wettelijk gezien niet doen. Ze zijn verplicht de geluidshinder tegen te gaan met de schermen.

In andere delen van Nederland zijn er al pilot-projecten gestart om een oplossing voor de trillingen te vinden. Eén daarvan moet volgens de wethouder zo snel mogelijk naar Deurne komen. Maar welke? Dat moet nog uitgezocht worden, want de oplossing is afhankelijk van de omgeving. Samen met de TU Delft en het RIVM werkt ProRail dan ook aan het Innovatieprogramma Bronaanpak Spoortrillingen.

Bron: DMG Deurne