‘Slimme’ ramen doven vliegtuiglawaai uit

Het Delftse start-up-bedrijf DeNoize werkt aan een oplossing gebaseerd op antigeluid, in te bouwen in ramen, die lawaai van vliegtuigen, snelwegen, treinen en windmolens voor 90 procent moet neutraliseren. Onderzoek is nog in volle gang, maar het bedrijf hoopt midden volgend jaar met het systeem op de markt te komen. Luchthaven Schiphol is inmiddels in het project gestapt.

Het systeem van DeNoize richt zich op de wat geluid betreft meest gevoelige plekken van woningen, namelijk de ramen. Via ramen komt het meeste lawaai naar binnen. “Muren zijn veel zwaarder en dikker dan glas, daarom houden die vanzelf al veel geluid tegen,” zegt medeoprichter Aman Jindal. “Ramen zijn veel dunner, daar gaat meer geluid doorheen, ongeacht of het nu gaat om enkel of dubbel glas. Voor daken is het afhankelijk van hoe die zijn gemaakt.” Volgens DeNoize zijn de ramen te vergelijken met ‘noise cancelling headphones’, koptelefoons die ongewenste buitengeluiden onderdrukken. Bij bestaande raamkozijnen wordt dat het glas eruit gehaald. Later wordt het dubbel glas teruggeplaatst, voorzien van sensoren en elektronische componenten. Door middel van een tegentrilling wordt een groot deel van het laagfrequente geluid actief geweerd. Actief weren betekent dat het systeem reageert op geluid dat het op dat moment registreert. Dit kan een vliegtuig zijn dat overvliegt, maar ook bijvoorbeeld een vrachtwagen of een trein die langsrijdt.

Tweedelig onderzoek

Met het tweedelig onderzoek wil DeNoize inzicht krijgen in hoe het de inrichting van woningen kan optimaliseren, zodat geluidsoverlast tot een minimum wordt beperkt. In de eerste fase van het onderzoek kunnen deelnemers een online vragenlijst invullen waarin ze wordt gevraagd hoe ze geluidsoverlast ervaren. In de tweede fase gaat DeNoize experimenten uitvoeren in woningen. Het bedrijf meet dan de geluidsoverlast en vergelijkt de uitkomsten met de inzichten uit de eerste fase van het onderzoek. Daarmee moet duidelijker worden waar de geluidsreductietechnologie van DeNoize zich op moet richten.

Bronnen: Luchtvaartnieuws, Haarlems weekblad, Haarlems dagblad, NH-nieuws, DeNoize