Snerpende speelkabelbaan in Rheden mag blijven

De gemeente Rheden hoeft niet handhavend op te treden tegen de overlast die omwonenden van een speelveld in De Steeg ervaren. Volgens de rechtbank vindt er geen overtreding plaats waartegen de gemeente kan optreden. Daarom verklaart de rechtbank het beroep van de buurtbewoners ongegrond.

De gemeente Rheden richtte een paar jaar geleden het speelveld in De Steeg opnieuw in. Er is toen onder meer een kabelbaan geplaatst. De buurtbewoners zeggen last te hebben van een ‘naar snerpend geluid’ (kijk en luister in deze video op De Gelderlander hoe het klinkt) door het speeltoestel. Ze vroegen de gemeente om de kabelbaan weg te halen. Dit verzoek om handhaving wees de gemeente af. Wel trof de gemeente maatregelen om het geluid van de kabelbaan te verminderen door aanpassing van de trolley. De omwonenden stelden beroep in bij de rechtbank tegen de afwijzing van de gemeente.

Volgens de rechtbank is de gemeente niet verplicht om iets aan de kabelbaan te doen. Het speelveld en de kabelbaan zijn niet in strijd met het bestemmingsplan en ook niet met de gemeentelijke verordening. Voor het speelterrein geldt geen geluidsnorm op grond van de milieuwetgeving. Er is daarom geen sprake van een overtreding waartegen de gemeente handhavend kan optreden.

Bronnen: Rechtspraak, De Gelderlander