
Om de toenemende overlast van de Rotterdamse studenten tegen te gaan, wil de gemeente een stoplichtsysteem invoeren. Dit na aanleiding van klachten van bewoners van Kralingen die de stichting Stop Overlast Kralingen (STOK) hebben opgericht. Ook wil de stichting verdere verkamering in de wijk tegengaan. “Door onze capaciteiten te bundelen hopen we het probleem effectiever en sneller te kunnen aanpakken”, zegt voorzitter Arthur ten Have bij Erasmus Magazine.
Nu helpt ook de gemeente. “Het is heel positief dat de gemeente eindelijk het probleem erkent. Als je nu de politie ’s nachts belt vanwege overlast, dan komen ze er ook sneller aan”, vertelt bestuurslid Sanneke van Hassel in Erasmus Magazine. De gemeente wil een ‘stoplichtsysteem’ toepassen. De studentenhuizen worden in drie categorieën verdeeld: groen, oranje en rood. Wanneer een huis echt te ver gaat, valt deze in de rode categorie. Dan wil de gemeente zelfs als uiterste consequentie de vergunning intrekken. “Maar het plan moet nog worden uitgewerkt. Daarvoor hebben we twee werkgroepen gevormd om de gemeente te helpen. Die denken mee wat mogelijk is en hoe de maatregelen binnenkort toegepast kunnen worden”, vertelt Ten Have in Erasmus Magazine.
“Hoe raar het ook klinkt: wij hopen natuurlijk dat het niet gaat werken”, voegt een ander bestuurslid André van Wijk bij Rijnmond toe. “Wij zijn er helemaal niet op uit dat mensen uit hun huis worden gezet, maar het is uiteindelijk wel een soort pressiemiddel richting bewoners en eigenaar om te zeggen: als je je niet gedraagt, dan krijg je er problemen mee.”
Van Hassel geeft aan dat verkamering het echte probleem is. Volgens één van de buurtbewoners is 60 tot 70 procent van de straten verkamert. Ook al mogen er officeel geen studentenhuizen meer bijkomen, beleggers gaan toch steeds meer kamers verhuren. Ten Have voegt er in Erasmus Magazine aan toe: “In Amsterdam moet je, als je een woning verkamert, bijvoorbeeld aan extra geluidseisen voldoen. Dat zou de gemeente hier ook kunnen eisen. Maar de gemeente kan bijvoorbeeld ook een ontmoedigingsbeleid toepassen.”
Bron: Erasmus Magazine, Rijnmond