Toch meer geluid evenementen Ermelo toegestaan

Hoewel er in 2021 het nieuwe beleid van de gemeente aangaf dat het aantal decibel naar beneden moet, mag er nu door een krappe meerderheid in de gemeenteraad vijf keer per jaar een feest gegeven worden op ’t Weitje in Ermelo.

Het nieuwe beleid gaf aan dat er, zoals In De Buurt het omschrijft, slechts een equivalent aan ‘het geluid van een doorspoelende toilet of een douche’ gemaakt mag worden. Dit is een norm van 70 decibel. Het beleid werd gemaakt naar aanleiding van een petitie tegen de ‘geluidsoverlast van openluchtevenementen in Ermelo’ van Jan Minderhoud in het najaar van 2018. Deze is 319 keer ondertekend.

Ondernemer IJme Woensdrecht was het hier niet mee eens en maakte het evenement Ermeluid aan. “70 db aan de gevel zorgt dat Ermelo nooit meer grotere evenementen gaat hebben dan een zanger onversterkt op een podium. Er zijn ook mensen die wel zulke events willen. Be there als je De Dijk nog eens wilt zien of wilt dansen op een dj!”, zei hij toen.

Nu geeft De Stentor aan: “Vijf keer per jaar mogen de speakers tot 23.30 uur blijven knallen op het grasveld aan de Putterweg.” Helaas is niet iedereen hier blij mee. Eén van de omwonenden zegt bij dezelfde krant: “We zijn terug bij af. Nu zitten we alsnog tot ’s avonds laat opgescheept met harde beats. En dat terwijl de gemeenteraad de nieuwe spelregels voor evenementen niet eens een kans heeft gegeven. Wij gaan sowieso verhaal halen bij de raadsfracties die hiervoor verantwoordelijk zijn. Maar ik vrees dat dat niets zal uithalen.”

Ook burgemeester Dorine Burmanje is het niet eens met het op de schop gooien van het nieuwe beleid. ,,De gemeenteraad heeft een zorgvuldig proces gevolgd en goed werk geleverd bij het opstellen van het nieuwe evenementenbeleid,’’ zegt ze in de Stentor.

Bronnen: In de buurt, de Stentor